Pravda na ispitu: Danas izricanje drugostepene presude Radovanu Karadžiću

0
816
blank

Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove danas će u Haagu izreći presude po žalbi u predmetu protiv Radovana Karadžića, nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske i predsjednika Srpske demokratske stranke (SDS) te ratnog lidera bosanskih Srba. Po struci je psihijatar, a bavio se i književnošću.

Drugostepena presuda u Haagu Karadžiću će biti izrečena tri godine nakon prvostepene, koliko je naime, trajao žalbeni postupak.

Radovan Karadžić se tereti po dvije tačke za genocid, po pet tačaka za zločine protiv čovječnosti i po četiri tačke za kršenja zakona i običaja ratovanja koje su počinile srpske snage tokom oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

blank

Delegacija Udruženja Majke Srebrenice otputovala je u Hag gdje će danas prisustvovati izricanju presude u nadi da će stavljanjem tačke na ovaj slučaj žrtve biti barem djelimično zadovoljne.

Podsjetimo, prvobitna optužnica protiv Karadžića potvrđena je 25. jula 1995. Uhapšen je u Srbiji 21. jula 2008. i prebačen na MKSJ 30. jula 2008. Suđenje je počelo 26. oktobra 2009. i tokom njega je Pretresno vijeće saslušalo svjedočenje 586 svjedoka u sudnici.