Predsjednica Kosova najavila mogućnost bezviznog režima sa BiH

0
538
blank
Foto: Ured Predsjedništva Kosova

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da je razgovarala sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem o mogućnostima ukidanja viznog režima između ove dvije zemlje.

Bosna i Hercegovina je, osim Srbije, jedina zemlja u regionu koja ne priznaje nezavisnost Kosova.

Međutim, BiH priznaje pasoš Republike Kosovo kao važeći dokument, ali je građanima Kosova za ulazak u Bosnu i Hercegovinu potrebna viza.

Također, Kosovo je 2014. godine BiH uvelo recipročne mjere na vizni režim.

Osmani je, odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji za medije 4. aprila, rekla da bi mogao da bude potpisan sporazum da građani Kosova na teritoriju Bosne i Hercegovine ulaze s ličnim kartama i obrnuto.

“Upravo sam prije mjesec dana sa predsjedavajućim Predsjedništva Džaferovićem imala sastanak na tu temu, da se pronađe rješenje i da građani ne plaćaju cijenu nepriznavanja kosovske nezavisnosti”, kazala je Osmani, piše Radio Slobodna Evropa.

Istakla je da Kosovo sa Srbijom ima sporazum o slobodi kretanja uz lične karte, te da ne postoji nijedan razlog da se takav sporazum ne postigne i sa BiH.

Kosovo i Srbija su sporazum o slobodi kretanja postigli još 2011. godine, na samom početku dijaloga dvije strane o normalizaciji odnosa.

Izvor: Radio Slobodna Evropa