Pregovarač Prištine gađan tortom i milkšejkom, jer je “prihvatio ZSO” (VIDEO)

0
266
blank
Foto: Twitter/Xhemajl Rexha

Aktivisti kosovske Socijaldemokratske partije (PSD) su na ulazu u zgradu Vlade Kosova u Prištini gađali potpredsjednika Vlade Besnika Bislimija milkšejkom i tortom.

Na torti je, kako piše prištinska Koha, pisalo “pohvala Zajednici“, kao aluzija na dogovor Beograda i Prištine iz Ohrida kojim se, kako tvrde aktivisti opozicionog PSD-a, prihvata uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

“Torta i milkšejk za ‘Zajednicu’. Raduju se oni koji su to prihvatili! A mi građani Kosova ćemo se tome suprotstaviti i masovno tražiti njihovu ostavku“, navodi se u saopćenju PSD-a koji je pozvao građane da tim povodom u subotu izađu na protest.

Bislimi je inače šef pregovaračkog tima Prištine u pregovorima sa Beogradom.

Podsjetimo, Vučić i Kurti su se poslije višesatnih razgovora u subotu u Ohridu dogovorili o Aneksu sprovođenja sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, što je poslije sastanka potvrdio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell.

Predsjednik Srbije je odmah po završetku sastanka u Ohridu rekao da je “nekakav dogovor“ i da je “pod odmah navedeno da se ide u proces formiranja ZSO-a“.

Kosovski premijer Kurti je danas izjavio da Vučić ne samo da nije pristao da potpiše evropski prijedlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, već je i odbio njegovu “velikodušnu ponudu“ za samoupravljanje Srba na Kosovu.

Ambasador SAD-a u Beogradu Christopher Hill naglasio je danas u izjavi za agenciju FoNet da je jasno stavljeno do znanja da je formiranje ZSO hitno i važno, podsjećajući da je to obaveza koja je prihvaćena prije 10 godina od Kosova, Srbije, ali i EU.

Izvor: N1