Preminula Nimet-hanuma Jahić, supruga posljednjeg bosanskog kadije

0
1825
blank
Screenshot: Face TV

Nimeta Jahić, supruga posljednjeg bosanskog kadije Bećira ef. Jahića, preminula je danas u Sarajevu u 99. godini.

Porijeklom je iz Turske, bila je kćerka osmanskog paše, rođena je u Prizrenu na Kosovu 6. oktobra 1922. godine. Bosanska je snaha, pa je govorila da BiH nosi u srcu.

Njen otac bio je paša osmanskog sultana Abdula Hamida II, tako da je govorila turski, albanski, bosanski i pomalo arapski. Živjela je sama, a u Begovu džamiju na sabah svako jutro išla je od  1957. godine. Govorila je da je u porodici cijene, da nije muhtač ničemu i nikome te da ima Allaha dž. š. i meleke, tako da nikad nije sama.

U braku s Bećir-efendijom živjela je tačno 44 godine, 17 dana i tri sata. Bez voljenog supruga, s kojim je imala četvero djece, živjela je 37 godina. Sedam puta je bila na hadžu, a prvi put sa suprugom davne 1969. godine.- Sa svojim kadijom živjela sam šerijatski. Nikad mu nisam rekla ni “uh”, a ni on meni. Poštovali smo jedno drugo. Udala sam se za njega mlada, 1937. godine, a do 25. godine rodila sam svu djecu koja su, hvala Allahu, na pravom putu. Poste, klanjaju, idu u džamiju – kazala je prije nekoliko godina za “Avaz” Jahić.

Izvor: Avaz