Prijevremeni izbori na Kosovu 6. oktobra

0
536
blank
Foto: AA/Ilustracija

Predsjednik Kosova Hashim Thaci odlučio je danas da raspiše prijevremene izbore za Skupštinu Kosova za nedjelju, 6. oktobrar 2019, prenosi Anadolu Agency (AA).

U potpisanoj odluci stoji da je “na osnovu ustavnih i zakonskih odgovornosti, predsjednik donio odluku o održavanju prijevremenih izbora za Skupštinu Kosova 6. oktobra 2019“, saopćeno je iz Predsjedništva Kosova.

“Nalaže se Centralnoj izbornoj komisiji Kosova da preduzme sve neophodne radnje za organizovanje i održavanje izbora za Skupštinu Republike Kosovo, u skladu sa ovom odlukom i važećim zakonodavstvom”, navodi se odluci predsjednika Thacija.

blank

Ranije danas Thaci je dekretovao raspuštanje šestog saziva Skupštine Kosova.

Skupština Kosova je u četvrtak dvotrećinskom većinom glasova poslanika raspuštena, čime je otvoren put za raspišivanje prevremenih parlamentarnih izbora, a nakon ostavke premijera Ramusha Haradinaja. Nakon raspuštanja Skupstine, predsjednik Kosova treba da raspiše izbore najranije za 30, a najkasnije za 45 dana.

Haradinaj je 19. jula podnio ostavku na mjesto premijera nakon što je dobio poziv na razgovor u svojstvu osumnjičenog od strane Specijalnog suda za Kosovo.

Izvor: Anadolu Agency