PRIŠTINSKI MEDIJI: Da li je Erdogan platio Thaciju za deportaciju Turaka?

0
861
blank
Foto: Tanjug/AFP

Umiješanost predsjednika Kosova Hashima Thacija u hapšenju i deportaciji šest turskih državljana, pripadnika pokreta FETO, Fetulaha Gulena, objelodanio je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, piše prištinski portal GazetaExpres i dodaje da sada ostaje samo da na površinu ispliva odgovor na pitanje da li je on to uradio iz lojalnosti prema šefu turske države ili je “dobio ponudu koja se ne odbija”.

Mogućnost da je Erdogan platio za hapšenje i deportaciju šestorice Gulenista na Kosovu, otvorio je kosovski analitičar Naim Rashiti, na svom Facebook profilu u petak.

“Neko je bio korumpiran u ovoj priči sa Turcima”, napisao je Rashiti.

Portal podsjeća da je Erdogan, komentarišući hapšenje i deportaciju Gulenista sa Kosova, rekao je da će vjerski vođa pokreta Gulen, biti isporučen iz SAD-a u Tursku na način na koji su izručena i šestorica turskih državljana sa Kosova.

Erdogan je, piše Express, pokušao prošle godine da sa zvaničnicima “Bijele kuće“ napravi “deal” da mu isporuče Gulena za 15 miliona dolara, ali je taj plan propao.

Pitanje je sada da li je Erdogan platio Thaciju i kosovskoj obavještajnoj službi da uhapse Guleniste na Kosovu, pita portal GazetaExpress.

“Lako će se znati šta se desilo sa otmicom šest Turaka. Pored toga što je veliki skandal u koji je uključen određen broj učesnika koji su pomogli u ovoj akciji, državi će biti pooštrena liberalizaciju viznog režima…”, naveo je Rashiti i dodao: “Zemlje EU i Evropski parlament uskoro će imati neke poruke za nas… ”

Priština je prva na Balkanu koja je isporučila Guleniste Erdoganu.