Protesti pred OHR-om: Ne Schmidtovim nametanjima, ne aparthejdu

0
288
blank
Foto: Faktor.ba

Ispred zgrade OHR-a u Sarajevu danas su organizovani protesti građana na koje je stiglo više hiljada ljudi.

Organizatori protesta su Asocijacija nezavisnih intelektualaca “Krug 99” i neformalna grupa građana “ReSTART”. Građani su se već u 14 sati okupili ispred ureda visokog predstavnika gdje su prvo poslušali himnu BiH, a zatim su počeli govori prisutnih, prenose bh. mediji.

Kulenović: Ovo je skup za političko bosansko dostojanstvo

Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 Adil Kulenović poručio je danas na protestima da se mora pokazati narodna volja.

“Dragi Krajišnici, Hercegovci…, iz bilo kojeg dijela Bosne i Hercegovine dolazite. Do kada ćeš Bosanče živjeti u neizvjesnosti, dok čekaš da ostvariš pravo da budeš jednak sa svim ostalim u svijetu. Mora se pokazati narodna volja kao što su to radili i naši preci. Ovo je naša država od koje nikada nećemo odustati.

Mi, čuvari Bosne, nikada od nje nećemo odustati. Hoćemo samo ono što su sve države u Evropi, da smo suverena nacija, suverena država. Izdati smo kada smo primljeni u Ujedinjene nacije.

Ovo je skup za dostojanstvo, za političko bosansko dostojanstvo. Niko nema pravo da nam nameće da glas jednog čovjeka u ovoj zemlji, bilo kojeg, vrijedi više od glasa drugog čovjeka. Duh velike Srbije, duh velike Hrvatske, velike Albanije, nadvija se nad nama”, poručio je Kulenović.

blank
Foto: Klix.ba

Na protestima je zatražena ostavka visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Prisutnim se obratio i predsjednik foruma mladih kruga 99 Rijad Ahmetović te Mujo Aganović, predsjednik Saveza RVI paraplegičara FBiH.

Građanima se obratio i Suad Đozić iz organizacije “Restart”.

Zornić: Schmidt se pokazao kao nedostojan funkcije visokog predstavnika

Azra Zornić, članica Kruga 99, jedna od apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu na današnjem protestnom skupu ispred OHR-a kazala je kako su se građani danas okupili kako bi izrazili neprihvatanje šmitizacije Bosne i Hercegovine.

Ona je istaknula da se građani protive Schmidtovim nametanjima i samovolji pojedinih ambasada te da građani na skupu traže provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava, a ne aparthejd.

Kada je spomenula Schmidta i zapadne diplomate, dio građana je uzvikivao “lopovi”! Također, kada je spomenula stranke koje zagovaraju da Schmidt ponovo intervenira, građani su izvikivali “izdaja, izdaja”.

“Tražimo ostavku Christiana Schmidta koji se pokazao kao nedostojan funkcije visokog predstavnika”, rekla je, a građani su glasnim uzvikivanjem odobravali.