Protesti u Sarajevu: Nezadovoljni građani traže smjenu vlasti i plan borbe protiv korone

0
468
blank
Foto: radiosarajevo.ba

Na platou ispred Željezničke stanice i Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu danas se okupila grupa građana i akivista na protestima “Borba za život”, koji su se dalje uputili ispred Parlamenta BiH, odakle će zajedno ići prema zgradi Vlade Federacije BiH.

Zahtijevaju neopozivu ostavka Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH, imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH koja ima rok od 14 dana da izađe sa jasnim i realnim Planom za upravljanje krizom i borbe protiv pandemije COVID-19. Traže i hitno uvođenje PCR testova za sve koji ulaze u BiH.

“Očekujemo da će ovi protesti odjeknuti, da će imati pozitivne reakcije, da ne očekujemo, ne bismo bili tu, a tu smo danas da im kažemo koliko su nama naši životi važni, a oni su svojim nečinjenjem do sada pokazali da nisu”, kazala je jedna od organizatora Aida Feraget.

Na transparentima su natpisi: “Samo idite odmah”, “Glasom koga nemam, u zemlji koju nemam, o vakcini koju nemam, ja pjevam pjesmu, majko”.

“Hvala svim građanima koji su se odazvali na proteste. Naše zahtjeve ćemo dostaviti na dva nadležna nivoa. Dajemo vrijeme do 13. aprila. Ovo je borba za život, ovo su ljudi koji žive na nas trošak”, kazala je jedna od organizatora Maja Gasal Vražalica.

Izvor: Faktor.ba