Rada Trajković: Oliver Ivanović je prijavio BIA ko mu prijeti

0
1087
blank
Foto: N1

Predsjednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova i Metohije Rada Trajković izjavila je da je lider GI SDP Oliver Ivanović, koji je ubijen u januaru, ranije prijavio Bezbjednosno-informativnoj agenciji ljude od kojih mu je prijetila opasnost.

Svoju zabrinutost preneo je i predsjedniku Alekdsandru Vučiću i međunarodnoj zajednici, dodala je.

Ona je za izdanje dnevnog lista “Danas” od četvrtka kazala da je Ivanović o svojim sumnjama obavijestio BIA, Vučića i međunarodnu zajednicu dva-tri dana prije ubistva, kada je “obilazio sve institucije u Beogradu”.

“Mi danas nemamo nijednu izjavu, recimo, predsjednika Srbije, koji je imao informaciju od direktora BIA Bratislava Gašića i njegove službe na koje je ljude Oliver ukazivao. S druge strane priča o čaurama, koje su zbog otisaka prstiju za vještačenje i istragu veoma važne, govori o neozbiljnosti istrage u pogledu želje i opredjeljenja da se istinski dođe do onih koji su umiješani u zločin”, kazala je Trajković.

On je kazala da ne očekuje da vlasti Beograda i Prištine “izađu” sa imenima ubica i da ne vjeruje da će imena umiješanih u ubistvo Ivanovića biti poznata dok vladajuće strukture na obje strane ostanu na vlasti, osim ako ne bude prisutan i međunarodni faktor, “što zavisi od njegove zainteresovanosti da i jedne i druge ucjenjuje”.

“Vlast u Beogradu drži Thacija i Haradinaja na vlasti. Povezuju ih razni biznisi – transparentni i netransparentni projekti, zbog čega će oni uložiti veći napor da jedni druge sačuvaju. Između njih se nalazi i ta mafija koja je na Sjeveru stvarala taj ambijent i ugrožavala u kontinuitetu Ivanovića kroz fizičko zlostavljanje porodice, paljenje automobila, prijetnje i niz stvari o kojima je Oliver govorio”, rekla je Trajković.

Ona je dodala da Albanci nemaju mnogo podataka o tome šta se dešava na sjeveru Kosova, jer su postavljene strukture uglavnom srpske i “one izvještaje prosleđuju prema Beogradu”.

Ivanović je ubijen 16. januara ispred sedišta SDP u Kosovskoj Mitrovici. Dvojica policajaca uhapšena su zbog manipulacije dokazima sa lica mjesta, ali sud nije imao osnov da im odredi pritvor do 30 dana, pa su pušteni na slobodu.