Rama: Kosovo ima dva puta, rat ili “Otvoreni Balkan”

0
1823
blank
Foto: AP

Albanski premijer Edi Rama reagovao je na tenzije na sjeveru Kosova, poručivši da podržava 100 odsto vladu Kosova, prenosi Gazeta express.

“Jučerašnji događaj je odraz duboke teškoće koja postoji u ovom odnosu i vršenju suvereniteta na cijeloj teritoriji države Kosovo, na osnovu sporazuma dogovorenog između Kosova i Srbije u Briselu. U ovom trenutku podržavam 100 odsto vladu Kosova i vlasti Kosova da se sporazum sprovede”, rekao je Rama.

Rama je, između ostalog, izrazio podršku Vladi Kosova, naglasivši da su donijeli ispravnu odluku sprovodeći reciprocitet, a zatim ga odložili za 30 dana i da u takvim situacijama Kosovo ima dva puta, jedan povratak i rat, a drugi način da sjedne za sto “Otvorenog Balkana”.

Rama je čestitao premijeru Kosova Albinu Kurtiju na uzdržanost i što su saslušali saveznike.

“Ove situacije ne pokazuju da je Otvoreni Balkan nepotreban ili pogrešan. Ne pokazuju da je naš pristup Srbiji i politika zbližavanja nepotrebna, ove situacije pokazuju zašto je potreban Otvoreni Balkan. To je razlog zašto Kosovo treba da dođe i sjedne za sto Otvorenog Balkana. Kada stvari krenu naopako, postoje dva načina. Jedan je rat, od kojeg niko ne dobija, drugi put je izgradnja mira. Ljudi smo i imamo obavezu da ostavimo mir svojoj djeci”, poručio je Rama.

On je dodao da ga prijateljski odnos sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ne sprečava da se raziđe tamo gdje se ne slaže.

“Srbija je tu, Kosovo je tu, nikuda ne ide”, rekao je Rama, prenosi Kosovo Online.