Roditelji bošnjačke djece u Zvorniku: Trpimo degradaciju, žele da iselimo iz RS-a

0
1240
blank
Ilustracija

Predstavnici roditelja bošnjačke nacionalnosti 12. januara ove godine poslali su poruku da je alarmantno stanje u segmentu školstva na području Zvornika, a danas su tim povodom poslali i zvanično saopštenje za javnost medijima, ali i Ministarstvu prosvjete Republike Srpske, Instituciji ombudsmena za ljudska prava i Vijeću naroda RS.

Roditelji ne prihvataju da im se djeci umjesto Bosanskog jezika upisuje naziv ”jezik bošnjačkog naroda“, zbog čega planiraju krenuti u radikalne proteste, piše Faktor.ba.

“Područna škola u Liplju je već u štrajku i nastava je obustavljena prije završetka polugodišta. Štrajk će biti i u drugim školama. Ne možemo ovo više trpiti, nećemo dozvoliti da vrše degradaciju. Ili će naša djeca učiti bosanski jezik, ili neće ići u školu”, kazao je za Faktor predstavnik roditelja Muharem Sinanović.

Ističe da je u Malom Zvorniku situacija dosta bolja, i u školama uči bosanski jezik. Naglašava i da umjesto slika učenih ljudi koje su karakteristične za obrazovne institucije, u školama Velikog Zvornika na zidovima stoje ikone.

“Njima nije mjesto u obrazovnoj instituciji. Vjera je nešto privatno. Ali, oni tako vrše maksimalnu diskriminaciju, jer nam žele poručiti da nam nije mjesto u Republici Srpskoj. Žele da se iselimo, a mi to nećemo”, poručuje Sinanović.

Kaže da nisu samo škole mjesta gdje i oni i njihova djeca trpe diskriminacije, jer ih ima doslovno na svakom mjestu, od javnog prijevoza, na ulici, u kafićima…

“Često su srpska djeca napadala našu. Organi vlasti ne reaguju na naša opominjanja. Moje dijete, naprimjer, četiri je mjeseca moralo podnositi zahtjev da dobije pasoš, i nije uspjelo. Oni vrše degradaciju kako mogu. Pozvali smo međunarodne institucije da dođu u Zvornik i uvjere se u ono što govorimo, jer mi više ovako ne možemo”, jasan je Sinanović.