Sa protesta u Prištini zatraženo oslobađanje pripadnika Kumanovske grupe

0
2695
blank
Foto: Anadolija

Nekoliko stotina građana okupilo se danas na protestu u Prištini povodom presuda nedavno izrečenih Kumanovskoj grupi na sudu u Skoplju.

Sa protesta, koji su ispred Nacionalnog pozorišta Kosova, u centru Prištine, organizovale porodice osuđenih za slučaj “Kumanovo” i organizacije proizašle iz borbe Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), zatraženo je oslobađanje osuđenih, javlja Anadolu Agency (AA).

Okupljeni su nosili albanske zastave i transparente na kojima je pisalo “Stop nepravdi”, “Pravda za oslobodioce”, “Svi smo mi Kumanovska grupa”, “Ponovno suđenje za pravdu”…

U ime organizacije proizašle iz borbe OVK govorio je Muhamet Bilalli, koji je istakao da se vlade Albanije i Kosova nisu angažovale da se istraže sve okolnosti onoga što je predhodilo dešavanjima u Kumanovu.

“Danas smo na ovom protestu, ne samo da pokažemo da podržavamo naše borce u svim oslobodilačkim ratovima vođenim od 1996. do 2001. godine nego i da smo protiv antinacionalne, antialbanske politike koju vode naši susedi. Izašli smo i da pokažemo da put slobode albanskog naroda ne mogu da zaustave ni ubistva, ni doživotni zatvori, ni 700 i više godina doživotnog zatvora za borce za slobodu”, kazao je Bilalli.

Frasher Rracaj iz Pokreta “Ujedinjena Albanija” ocenio je da je presuda Kumanovskoj grupi nepravedna, jer “oni nisu teroristi nego borci za slobodu”. Po njegovim rečima, Makedonija je zloupotrebila Ohridski sporazum, a posledica nerealizacije tog sporazuma je diskriminacija Albanaca. Reecaj je pozvao makedonsku Vladu da što pre oslobodi Kumanovsku grupu, a Vlade Kosova i Albanije da reaguje na tu presudu.

“Pozivamo Vlade u Prištini i Tirani da se angažuju za oslobađanje Kumanovske grupe i da oštro reaguju protiv presuda. Mi Albanci treba da reagujemo kao narod na sve što ugrožava naše fizičko ljudsko biće, našu teritoriju, naš identitet i naše nacionalno dostojanstvo”, kazao je Rrecaj.

Sud u Skoplju je početkom novembra osudio osmoricu Albanaca, pripadnike “Kumanovske grupe”, na doživotne kazne zatvora, dok su ostali članovi te grupe dobili dugogodišnje kazne zatvora za terorizam.

U ranim jutranjim satima 9. maja 2015. godine tokom policijske akcije u cilju pronalaženja oružja u naselju Tode Mendel u Kumanovu došlo je do oružanog sukoba između makedonske policije i naoružanih osoba. Oružani sukobi trajali su skoro dva dana, a ubijeno je osam pripadnika makedonske policije i 10 pripadnika oružane grupe.