Salkić: Schmidtovo odustajanje od posjete je poruka Dodiku da može nastaviti sa separatizmom

0
163
blank

Ramiz Salkić, poslanik u Narodnoj skupštini RS, izjavio je da je odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta da ne posjeti Banjaluku jasan pokazatelj Miloradu Dodiku da mu je dozvoljeno da istraje sa svojim postepenim separatističkim djelovanjem bez ikakve intervencije.

“Odustajanje od posjete Banjoj Luci visokog predstavnika, koji je mogao zatražiti asistenciju međunarodnih oružanih snaga u Bosni i Hercegovini da mu obezbijede sigurnost, direktna je poruka Miloradu Dodiku da može nastaviti sa puzećim separatizmom i da neće biti bilo kakve strane intervencije”, naveo je Salkić.

On je naveo da je najnepoželjniji ishod za visokog funkcionera da se izjasni o dolasku u grad, ali da naknadno odustane od posjete zbog pritiska lokalne vlasti.

“Direktno je ovo kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i njegovog provođenja bez opstrukcija na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Sam visoki predstavnik je doprinio ovakvom stanju zbog propuštanja prilika da adekvatno djeluje u određenim trenucima. Usuđujem se reći da Dodik ima doušnike u bliskom okruženju visokog predstavnika ili pak nekoga ko je u kontaktu sa ključnim informacijama i potezima visokog predstavnika i OHR-a, te se u skladu sa njima ponaša i poduzima korake”, stava je Salkić.

Dalje navodi kako smatra da će ovaj postupak predstavljati veliko ohrabrenje za ekstremno radikalno orijentisane separatiste da nastave svoj pohod ka pokušaju podjele Bosne i Hercegovine i ugrožavanju mira i stabilnosti sa nesagledivim posljedicama.

“Ja pozivam sve one koji imaju mehanizme odlučivanja na različitim nivoima da imaju u vidu da u ovom etitetu živi više desetina hiljada Bošnjaka koji su diskriminirani, a čija je i bezbjednost sve više ugrožena posljednjim napadima ekstremista. Naše pozivanje na djelovanje EUFOR-a i OHR-a nije naša naivnost već obaveza da ih podsjećamo na njihove obaveze, ali i propuste danas, da ne dozvole izdaju kakvu su počinili njihovi prethodnici kada su dozvolili počinjenje genocida nad Bošnjacima u ‘sigurnim zonama’ UN-a vojsci i dijelovima policije bosanskih Srba”, kaže Salkić.

Trenutak i situacija su, naglašava, veoma ozbiljni i oni zahtjevaju konsolidaciju probosanskih snaga.

“Jer je očito da oni koji danas vode procese u Bosni i Hercegovini su jednim dijelom naivni, ne vide procese ispravno zbog želje za vlašću, drugi guraju državu u podjelu i sukobe, a treći čekaju rasplet i svoju priliku za dio teritorije Bosne i Hercegovine”, poručuje Salkić.