SDA: Odbijamo Dodikov ultimatum, pozivamo i međunarodnu zajednicu da ne nasjeda

0
349
blank

SDA ne prihvata ultimatum Milorada Dodika i Dragana Čovića, kojim traže usvajanje državnog zakona čija bi isključiva funkcija bilo uklanjanje stranih sudija iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Stranke demokratske akcije, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Pozivamo i predstavnike međunarodne zajednice da ne nasjedaju na Dodikove ucjene u vezi s Ustavnim sudom praćene lažnim obećanjima”, navedeno je u saopćenju.

Iz SDA podsjećaju da je Dodik isti scenarij krize kreirao i 2009. godine, tražeći da se ne produži mandat za strane tužioce i sudije u bh. pravosuđu, a obećavajući zauzvrat deblokadu institucija i političku stabilnost.

“Jedini rezultat tadašnjeg popuštanja, koje je Dodik shvatio kao znak slabosti međunarodne zajednice, bila je još veća politička destabilizacija i permanentna kriza, koja se od 2009. do danas kontinuirano održava jednostranim potezima iz entiteta RS”, podsjetili su iz SDA.

Odluka da se povuku strani tužioci i sudije, kako je saopćeno, imala je kobne posljedice za samo pravosuđe, koje je od nezavisnog i funkcionalnog stuba vlasti postalo politički zavisno i korumpirano tijelo, koje je u očima građana i svim relevantnim analizama trenutno najveća prepreka pravnoj sigurnosti i razvoju bh. društva.

Ponavljanje istog scenarija i u slučaju stranih sudija u Ustavnom sudu, umjesto političke stabilnosti i vladavine prava proizvelo bi još radikalniju političku nestabilnosti i pravni haos, smatraju u SDA i poručuju da to neće dopustiti.

“Jedina ispravna reakcija na novonastalu krizu jeste jedinstvena i odlučna poruka međunarodne zajednice Dodiku da ultimatumima neće dobiti ništa, te da će snositi teške posljedice, po principu individualne odgovornosti, ukoliko se odluči da jednostranim potezima nastavi proizvoditi krizu”, zaključeno je u saopćenju.

Izvor: Anadolija