Senadin Lavić: Svjedočimo nastavku velikosrpske agresije na BiH

0
653
blank

Srbija do Kozije ćuprije, priče o razgraničenju i crtanje karata, propaganda srbijanskih medija i “zelena transverzala”, muslimani kao prijetnja, Dodikovo vrijeđanje ezana, pucanje na Fehradiju…

Svjedočimo li novoj erupciji srpskog nacionalizma na prostorima Zapadnog Balkana ili je riječ o labuđem pjevu politike koja je ostavila stotine hiljada mrtvih, pitanje je na koje građani očekuju odgovor.

Jedno je jasno, svođenje niza događaja kojima svjedočimo zadnjih sedmica na puke pokušaje mobilizacije glasačkog tijela radi izborne pobjede u oktobru (mada i taj segment priče nikako ne treba odbaciti), u najmanju ruku je naivno i površno.

Šta se iza brda valja za Radiosarajevo.ba govori prof. dr. Senadin Lavić s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i predsjednik Bošnjačke zajednice kulture Preporod.

“Ovo više nije puki nacionalizam i ideologija, radi se o otvorenoj prijetnji, ugrožavanju slobode i normalnog života od strane velikosrbijanskog Levijatana. Tu je sasvim jasna namjera – u jeziku počinje agresija i zločin! Čak se jasno razaznaje militarni kapacitet trenutne velikosrpske politike (jačanje vojnih potencijala, nabavaka naoružanja, vojne vježbe, koordinirane akcije policije i vojske, vježbe djece po vojnim kampovima, vojni komentatori na tv-ekranima…) i militarizacija društva. Cjelokupno srbijansko konstruiranje aktualnog stanja preko medija i obavještajnih službi, može se shvatiti kao otvoreni nastavak agresije na Bosnu drugim sredstvima”, govori Lavić.

Prema njegovom mišljenu, na sve strane vidimo zapjenjene govornike mržnje, pritisak koji ne prestaje, fašizoidne izjave, laži, fanatizam, velikosrpski nacijski užas, “pleme u agoniji”, homogenizirano krdo….