Sirene za uzbunu na sjeveru Kosova, KFOR prati situaciju

0
1079
blank
Foto: Wikipedia

Već nekoliko minuta u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice se čuje sirena za uzbunu, javlja reporterka N1. Kako javljaju čitaoci N1 portala sa sjevera Kosova, građani se okupljaju kod krsta u selu Rudare u opštini Zvečan.

19:50 – Kosovska policija zatvorila prijelaze Jarinje i Brnjak

Kosovska policija je saopćila da su prelazi Jarinje i Brnjak zatvoreni za putnički saobraćaj i vozila zbog blokade saobraćajnica u pravcu ovih prijelaza.

“Obavještavaju se svi građani da za promet koriste druge granične prijelaze“, navodi se u saopćenju koje je objavljeno na zvaničnoj Facebook stranici policije.

blank
Foto: N1

18:26 – KFOR prati situaciju i prikuplja podatke

Što se tiče sirena za uzbunu koje se već sat vremena neprestano čuju u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, KFOR prati situaciju i trenutno prikuplja informacije. Ovu vijest su za KoSSev potvrdili u Kancelaroiji za informisanje sjedišta KFOR-a.

18.15 – Bloikiran put u Zvečanu i Zubinom Potoku

“Došlo je do blokade puta u Zubinom Potoku kod Varaga i u Rudaru. Navodno je proturena lažna vijest da će opština da se blokira od strane specijalnih jedinica, što apsolutno nije tačno, niti postoji takva namjera“, za Kossev je kazao Besim Hoti.

Apelovao je na građane da ostanu mirni.

18:00 – Sirene za uzbunu odjekuju Sjeverom Mirovicom

Zvuk sirene je veoma intenzivan, mnogi građani su uspaničeni, a posebno ljudi sa malom djecom koji su se zatekli na ulici. Zamjenik komandira Kosovske policije za region Sjever Besim Hoti trenutno nema saznanja da se bilo šta dešava u severnom dijelu grada, osim sirene koju i sam čuje, piše portal Kossev.

U međuvremenu, sireni u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice pridružile su se i druge, uključujući i jednu na krovu automobila koji je velikom brzinom projurio iz pravca Zvečana ka centru grada, javlja reporterka N1.

Podsjetimo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija nikada nije bila u kompleksnijoj i težoj situaciji u vezi sa Kosovom, nego što je danas.

Najavio je da vlasti u Prištini od večeras u ponoć planiraju da na administrativnim prelazima zaustave sve one koji imaju srpske lične karte. Vučić je zamolio Albance, međunarodnu zajednicu i Srbe sa Kosova da sačuvaju mir.

“Ne budu li hteli da sačuvaju mir, ja vam saopštavam – Srbija će pobijediti“, poručio je Vučić.

Izvor: N1/KoSSev