SKANDAL U DORTMUNDU: Navijači Fenerbahčea omogućili promociju filma negatora genocida Borisa Malagurskog

0
510
blank

Dok svakodnevno brojne svjetske poznate ličnosti i političke partije pozivaju na zabranu prikazivanja kontroverznog filma Borisa Malagurskog, on se u Njemačkoj ipak prikazao i to zahvaljujući turskoj dijaspori u ovoj zemlji.

Naime, nakon što je u Njemačkoj u svim komercijalnim kinima zabranjeno prikazivanje spornog filma Borisa Malagurskog “Republika Srpska: Borba za slobodu”, turska zajednica u njemačkom gradu Dortmundu, iz nepoznatih razloga, odlučila je ustupiti svoje prostorije za prikazivanje filma u kojem se, između ostalog, negira genocid u Srebrenici.

Malagurski im se na tome zahvalio u objavi na Facebooku.

“Želio bih da se zahvalim turskoj zajednici u Dortmundu što nam je omogućila da u njenim prostorijama prikažemo film ‘Republika Srpska: Borba za slobodu’. Mi nikoga ne mrzimo, nijedan narod, nijednu vjeru, poštujemo slobodu izražavanja svih. Ali nećemo dozvoliti izvrtanje historijskih činjenica, kao ni gušenje naše slobode govora i prava da postojimo”, naveo je Malagurski.

blank

Film je, kako navodi Malagurski, trebao biti prikazan u kinu CineStar, ali je nakon pritisaka njemačke stranke Zeleni otkazan iz političko-finansijskih razloga.

“Hvala još jednom Turcima u Dortmundu što su se pokazali kao ljudine, otvarajući vrata za film koji govori i o osmanskoj okupaciji na Balkanu, te naučili Nijemce lekciju o hrabrosti, evropskim vrijednostima i toleranciji prema drugačijem mišljenju”, naveo je Malagurski.

Podsjećamo, najava premijere filma Borisa Malagurskog “Republika Srpska: Borba za slobodu” izazvala je brojne negativne reakcije, jer se – sudeći prema onome što se u njemu predstavlja – prije svega negira genocid i izjednačava uloga žrtvava genocida i zločinaca.

Brojne svjetske poznate ličnosti, organizacije za ljudska prava, političke partije i nevladine organizacije podigle su glas kako do premijere u brojnim evropskim gradovima ne bi došlo, u čemu su u velikoj mjeri i uspjeli.