Skandalozne Dodikove poruke: BiH je primjer da muslimani i hrišćani ne mogu da žive u harmoniji

0
395
blank
Screenshot: RTRS

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik obratio se Narodnoj skupštini RS-a, a u vezi sa izjašnjavanjem o vitalnom entiteskom interesu kojeg je Dodik povukao na davanje agermana novom ambasadoru Njemačke u BiH.

Dodik je naveo da je sjajna stvar što se čeka odluka Narodne skupštine na temu davanja agermana i da samo prije 10 godina kada su drugi bili u Predsjedništvu to nije bilo moguće očekivati.

“Mnogi će reći da je svijet prije 10-ak godina izgledalo drugačije, niko nije razmišljao da bi mogla da budu ugrožena putovanja, da se ostane bez energenata, Evropa i mi smo navikavali da je sve po pretpostavci dobro”, kazao je Dodik i dodao da su neka svjetla u Evropi ugašena, a nova upaljena i da je mnogo krenulo naopako na globalnom nivou te da se vidi nervoza velikih država i nacija koje se spremaju da se zauzmu nove pozicije.

Tvrdio je Dodik i da slijedi neka velika borba za očuvanje identiteta malih naroda i samog njihovog postojanja.

Potom je iznio niz skandaloznih rečenica.

“BiH kakvu su danas stvorili stranci mora da nestane. Privid uspjeha je samo propagandni trik. Potpuno je fingirana situacija da se beskonačno pregovara, a da se nije postigao ni najmanji rezultat kao dogovor. Zato moramo reći da i danas trpimo i da ćemo znati prepoznati trenutak da promijenimo stvari. Bosna i Hercegovina je za nas velika nevolja i regresija”, rekao je Dodik.

Zatim je iznio niz šokantnih poruka koje su ne samo uvredljive već i u potpunosti neutemeljene.

“Postojanje BiH ignoriše da u današnjem svijetu hrišćanska i muslimanska populacija nigdje ne mogu živjeti harmonično. Bosna i Hercegovina potvrđuje tu činjenicu da muslimanska i hrišćanska zajednica ne mogu da žive,” rekao je član Predsjedništva države u kojoj su oduvijek živjele različite vjeroispovjesti i u 21. stoljeću nastavio zastupati teze koje je Evropa napustila u 17. stoljeću.

Pohvalio je Dodik Angelu Merkel za koju je rekao da je tokom njene 16-godišnje vladavine u Njemačkoj, Njemačka imala balansiran pristup i da nisu osjetili da je Njemačka politika uperena protiv RS-a.

“Danas imamo bosanske muslimane članove Bundestaga koji određuje šta je spoljna politika Njemačke u BiH”, požalio se Milorad Dodik

“Zapadnjaci ne dolaze da se upoznaju sa situacijom, dolaze sa već stvorenim predrasudama izlobiranim od strane muslimanske dijaspore, a onda spremaju rezolucije koje su već mjesecima stojale spremne u ladicama”, kazao je Dodik.

Dodik je u svome govoru nastavio optuživati Njemačku da nije nepristrasna, optužio je i da su dvojica Nijemaca članovi Ustavnog suda BiH koji prema Dodiku donosi neustavne odluke na štetu RS-a, a po običaju negirao je i ulogu visokog predstavnika Christiana Schmidta.

“Ja mislim da Narodna skuština RS treba da koristi nacionalni interes i na meteorološkoj prognozi i da treba i o tome da odlučuje”, kazao je Dodik na kraju svoga izlaganja i pozvao da se uspostavi standard da Narodna skupština RS-a poziva člana Predsjedništva da povuče vitalni interes, a ne samo da čeka da on bude potegnut od strane člana Predsjedništva.