Spahiu: Ukoliko Kurti ne obezbijedi priznanje od Srbije, pada sa vlasti

0
466
blank
Screenshot

Analitičar Nexhedin Spahiu smatra da je strategija koju premijer Albin Kurti primenjuje u dijalogu sa Srbijom kratkoročna i da će se stvarni uspjeh mjeriti samo uzajamnim priznavanjem, prenosi Ekonomija Online.

Spahiu je u emisiji “Balkanski razgovori” na “Euronews Albania” ocijenio da će Kurti pasti sa vlasti ukoliko ne uspije da dobije priznanje od Srbije.

“U političkom smislu, Kosovo je američka beba, koju pokušava da natjera da hoda. Važno je da su oni u dijalogu. Ako Kurti ne uspije da dobije priznanje od Srbije, biće uklonjen sa vlasti, jer za male nacije nije dovoljno da politički lider ima samo podršku naroda”, rekao je Spahiu.

Spahiu navodi i da Kurti pritiskom može da smanji cijenu koju Kosovo “mora da plati” da bi od Srbije dobilo priznanje.

“Premijer Albin Kurti koristi svoju moralnu i intelektualnu superiornost, koju njegovi prethodnici nisu koristili, ali ovo je dobra strategija za početak, jer može da smanji cijenu koju Kosovo mora da plati da bi dobilo priznanje od Srbije. Kapitalizacija kosovskih interesa je ako primora Vučića da prizna Kosovo po najnižoj mogućoj ’cijeni’”, rekao je Spahiu.

Prema njegovim riječima, suština dijaloga leži u činjenici da Kosovo treba da da nešto u zamjenu za priznanje, a to su, podsjeća, najavili i francuski predsednik Macron i američki predsjednik Biden u upućenim pismima.

“Prava suština dijaloga je pitanje koje francuski predsednik Macron postavlja premijeru Kurtiju, šta će dati da bi dobio priznanje. I predsjednik Biden u svojim pismima traži od predsjednika Srbije da prizna Kosovo i poručuje premijeru Kosova da se pripremi za teške kompromise”, kaže Spahiu.

Spahiu podsjeća i da kosovski saveznici insistiraju na formiranju Zajednice srpskih opština.

Kaže da, kada se otvori diskusija o ZSO i o obimu nadležnosti, premijer Kurti i njegova vlada ne bi trebalo da prave greške, “ali bi trebalo da se napomene da ZSO stupa na snagu onog trenutka kada Srbija prizna Kosovo”.

Izvor: Kosovo Online / Ekonomia Online