Specijalne jedinice na prijelazima na Kosovu, skidaju srpske tablice

0
419
blank
Screenshot

Specijalne jedinice kosovske policije od jutros se nalaze u neposrednoj blizini dva prijelaza na Sjeveru Kosova – Jarinju i Brnjaku, javlja KoSSev.

Pripadnici kosovske policije oduzimaju tablice vozila sa oznakama sa sjevera Kosova, dok vozila koja imaju tablice sa oznakama iz centralne Srbije moraju da uzimaju probne oznake i da plaćaju osiguranje, o čemu su vlasti u Prištini prethodno obavijestile i srpsku policiju.

Oko 15 vozila specijalnih jedinica i dodatnih vozila policije, nešto poslije 5 sati jutros, bili su raspoređeni iza administrativnog prijelaza Jarinje, odnosno duž puta. Neka od vozila su parkirana, kao što je mjesto kod skretanja za Banjsku, a neka od njih se kreću putem, prije svega policijska vozila.

Nešto kasnije jutros, poslije 7 časova, za Zubin Potok otišlo je najmanje deset oklopnih vozila i tri bijela džipa.

Također, na sjeveru je primetno uznemirenje i pojačan civilni saobraćaj. Jutros je iz sjevernih opština ka adminstrativnim prijelazima krenuo veći broj civilnih i službenih vozila, kao i kamiona.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecia prenio je na svom Facebook nalogu saopštenje u kom se navodi da akcije kosovskog MUP-a imaju za cilj provođenje sporazuma o slobodnom kretanju – posebno registarskih oznaka vozila.

“Ovom prilikom MUP je, kako bi omogućio slobodno kretanje građana po isteku ugovora od 14. septembra 2014. godine, doneo rešenje kojim se uređuje i obavezuje obezbeđivanje privremenih registarskih oznaka za sva vozila sa registarskim tablicama Srbije koja ulaze na teritoriju Republike Kosovo, na svim graničnim prelazima“, stoji u saopćenju, prenosi N1.

Izvor: KoSSev