ŠTA ĆE LAVROV S DODIKOM: “Rusija zna da je RS fitilj kojim može zapaliti balkansko bure baruta”

0
843

U narednom periodu biće dosta nemira na sjeveru Kosova koji će ići na ruku Putinovoj administraciji, zato što će to dovesti do jačanja proruskih ekstremističkih snaga u samoj Srbiji. Izbijanje takvih nereda može se dogoditi i u Beogradu poslije martovskih izbora, kaže u Intervjuu nedjelje Radija Slobodna Evropa (RSE) Nenad Čanak, predsjednik opozicione Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i predsjednik Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije.

Takozvani Ruski humanitarni centar u Nišu je nukleus ruske vojne baze i postoje ozbiljne indicije da je iz njega pripreman puč u Crnoj Gori, kaže Čanak. A ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, kaže on, priziva ukrajinski scenario u Srbiji.

Prema nekim informacijama kojima raspolažem, u protekloj godini, 2017, ruska administracija je opredijelila oko 1,8 milijardi eura za propagandu na tlu Evrope, a naročito na rubna područja, a naročito na Balkan. Drugim riječima, vi ste došli u poziciju da ta ruska propagandna mašinerija neumitno melje sve pred sobom i stvara jedan okvir za delovanje ruske službe na prostorima koje sam naveo, kaže Čanak.

Vi kada pogledate ko je peta kolona, recimo, kod nas u okviru Republike Srbije i Republike Srpske (RS), šta vidite? Primetili ste, Lavrov se sreo sa Miloradom Dodikom u Beogradu, predsjednikom jednog entiteta jedne države na Balkanu, i to ne najveće i ne najznačajnije. Zašto? Zato što je to fitilj kojim se može zapaliti balkansko bure baruta.

“Evo, recimo, nekakva organizacija “Srbska čast” iz Banjaluke, ima “humanitarce” koji su obučeni u uniforme sa beretkama i vojnim oznakama, jasno se vidi da su natpisi iza njih na ruskom, a to je sve fotografisano u Banjaluci. Sada, neka mi neko objasni – zašto su se ti ljudi, eto, opredelili za “humanitarni” rad baš u uniformama i baš pod ruskim znakovima?”, kaže Čanak.