Stiže pojačanje: NATO šalje još vojnika na Kosovo kako bi održali sigurnost

0
292
blank
Foto: REUTERS/Valdrin Xhemaj

NATO je odlučio poslati dodatne pripadnike KFOR-a na Kosovo nakon sukoba sigurnosnih snaga i Srba na sjeveru.

Nije precizirano koliko će još ljudi biti poslato na Kosovo, no istaknuto je kako je to potrebno zbog nereda do kojih je došlo tokom vikenda.

“NATO raspoređuje dodatne snage na Kosovu, kao odgovor na nedavne nemire i ranjavanje 30 pripadnika snaga NATO-a za Kosovo. NATO je naredio raspoređivanje Operativne rezerve svojih snaga (ORF) za Zapadni Balkan, koje su bile u sedmodnevnoj pripravnosti”, navodi se u objavi NATO-a na Twitteru.

Dodatnom multinacionalnom bataljonu rezervnih snaga naređeno je da smanji svoj status pripravnosti za raspoređivanje od četrnaest dana na sedam dana, kako bi bili spremni da pojačaju KFOR ako bude potrebno.

Do sukoba na sjeveru Kosova je došlo tokom vikenda nakon što su novi gradonačelnici Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka uz asistenciju policije krenuli da preuzmu dužnost u općinama. Došlo je do protesta građana, blokada te sukoba u kojima je policija koristila nasilje.

Do danas je povrijeđeno trideset NATO vojnika i više od 50 demonstranata, a Evropska unija i Sjevernoatlantski savez su pozvali na deeskalaciju nasilja.

Kako je saopćeno iz NATO-a, donijeta je odluka o povećanju broja snaga, kako bi KFOR mogao da garantuje sigurnost, u skladu sa svojim mandatom.