Subašić: Ko ne prihvata istinu da je bio genocid više neće moći u Potočare

0
1558
blank
Foto: N1

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”, poručila je da niko ko ne prihvata istinu više neće doći u Potočare, a istina je da je u Srebrenici bio genocid, nakon izjave srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da “nije otišao u Srebrenicu zato što (tamo) nije dobrodošao”, javlja Anadolija.

Subašić je u razgovoru s novinarom Anadolija govorila o obilježavanju 27. godišnjice genocida u Srebrenici. Posebno značajnom ove godine istakla je Konferenciju “Majkina marama” u Potočarima, koju je organizovalo Udruženje na čijem je čelu.

“To je, po mom mišljenju, nešto novo i vrlo snažno. Imali smo više od 350 žena iz cijelog svijeta i to su vrlo važne žene, predstavnice različitih organizacija, udruženja, vlada”, poručila je Subašić.

Tri ključna momenta

Majkama Srebrenice nije dozvoljeno da polože cvijeće pred zemljoradničku zadrugu Kravice
Istakla je također tri momenta koji su za nju bili vrlo bitni na ovogodišnjem obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici.

“Prvi je to što je zamjenica generalnog sekretara UN-a (Alice Nderitu) najavila da priprema rezoluciju koja bi trebala biti usvojena u UN-u, i ja sam pozvana 3. septembra u New York”, kazala je Subašić.

Subašić je pojasnila kako su predstavnice Udruženja 2019. godine tokom susreta s generalnim sekretarom Antoniom Guterresom zatražile donošenje rezolucije o zabrani negiranja genocida.

“On je nama obećao da će to uraditi, vjerovatno se to priprema. Mislim da je o tome riječ”, kazala je Subašić.

Druga značajna stvar je, prema riječima Subašić, to što se ministrica odbrane Holandije (Kajsa Ollongern) javno izvinila žrtvama genocida u Srebrenici, a treća da su se ove godine u Srebrenici okupile vrlo važne žene.

“Imale smo više od 8.000 marama koje smo dobili od žena iz cijelog svijeta. Te marame smo svezale i poslale jasnu poruku da žene u moraju biti jedinstvene u cijelom svijetu i da moraju dići svoj glas gdje god postoji nepravda”, poručila je Subašić.

Zabrana ulaska u Kravicu

Policija bh. entiteta RS nije dozvolila porodicama žrtava genocida u Srebrenici da 13. jula polože cvijeće ispred hale Zemljoradničke zadruge Kravica, kod Bratunca, gdje je između 13. i 14. jula 1995. godine ubijeno više od 1.300 bošnjačkih zarobljenika iz Srebrenice, među kojima je bilo i maloljetnih osoba. Među ubijenima u Kravici je i Munirin sin Nermin.

Subašić je podsjetila kako je prije devet godina policija pokušala da majkama spriječi ulaz u krug Zadruge, nakon čega su probile policijski kordon, otvorile kapiju i položile cvijeće.

“Mislili smo da ćemo (nakon 2013.) imati pravo da uđemo na taj prostor. Međutim, fašisti su se ponovo probudili. Mi smo mislili da smo pobijedili fašizam. Nažalost, prevarili smo se”, kazala je Subašić dodajući kako u cijeloj priči ima i političkih motiva, jer, kako je kazala, “načelniku Bratunca se trese stolica pa poseže za ovakvim potezima”.

Subašić je dodala kako su razmišljali da li da i ove godine postupe kao i 2013, i da silom uđu u Kravicu.

“Odlučili smo, ipak, ostati dostojanstveni. Mi smo pokazale naše dostojanstvo, a oni su pokazali svoje pravo lice. Ono što rade tamo u Kravici (skrnavljenje mjesta zločina), želim kazati da ne postoji nijedna sprava niti gumica koja može izbrisati ono što su nam uradili. Postoje dokazi, masovne grobnice, presude, tu smo mi majke kao živi svjedoci”, kazala je Subašić.

Život u istini

Subašić je na kraju razgovora kratko prokomentarisala i nedavnu izjavu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je za medije u svojoj zemlji rekao kako “nije otišao u Srebrenicu zato što (tamo) nije dobrodošao”.

“Navodno je htio i on (Vučić) da dođe, ali nije pozvan, odnosno došao bi u Potočare da smo ga mi pozvali. Ne može više niko dolaziti u Potočare, posjećivati naše mrtve, ko ne prihvata istinu, a istina je da je bio genocid. I kad gospodin Vučić bude kazao jasno i glasno, biće mi drago zbog njegovog naroda. Jer, njegov narod živi u lažima. Mi živimo u istini. Bitno je da djeca saznaju pravu istinu”, poručila je Subašić.

Izvor: Anadolija