Thaci: Ubistvo Ivanovića nije rezultat međuetničkog, već mafijaškog obračuna

0
1220

Predsjednik Kosova Hashim Thaci odbacio je mogućnost da je ubistvo predsjednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića u Sjevernoj Mitrovici međuetnički incident.

Thaci je na današnjoj konferenciji za medije povodom obilježavanja 10. godišnjice od proglašenja nezavisnosti Kosova, izjavio da će kosovske institucije u javnost izaći s konkretnim rezultatima o ubistvu počinjenom 16. januara, piše Anadolu Agency (AA).

“Preliminatni rezultati govore da je riječ o kriminalnom mafijaškom slučaju, ali se odbacuje bilo kakva mogućnost da se radi o međuetničkom slučaju. Razgovarao sam s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i sa Srbijom sarađujemo u pogledu prikupljanja relevantnih informacija. Takođe sarađujemo i sa KFOR-om. On (Aleksandar Vučić op.a.) je izrazio spremnost da pomogne Kosovu u dostavljanju informacija koje posjeduju”, kazao je Thaci.

Ministarstva pravde i unutrašnjih poslova Kosova saopštila su ranije da nadležni organi intezivno rade na rasvjetljavanju ubistva kosovskog političara i državljanina Olivera Ivanovića. Ministarstvo pravde Kosova je primilo putem zvaničnih kanala komunikacije zahtjev Ministarstva pravde Srbije za obostranom pravnom pomoći u slučaju “Ivanović”, na osnovu kojeg se traži pravna pomoć od strane Kosova prema procedurama iz bilaterlanog sporazuma koji je snazi.

Taj zahtjev je isključivo povezan sa mogućnošću dostavljanja kopija eventualnih dokaza, podataka i drugih obavještenja koje policija i tužilaštva Kosova posjeduju ili mogu posjedovati u vezi sa ovim predmetom.