Trenutak kada su majke Srebrenice saznale da je Ratko Mladić osuđen na doživotnu robiju

0
619
blank
Foto: klix.ba

Izricanje konačne presude Ratku Mladiću je u posebno teškoj atmosferi praćeno u Memorijalnom centru Potočari.

Ovdje su se okupile majke Srebrenice, preživjele žrtve i porodice žrtava genocida u Srebrenici, a dio njih je presudu dočekalo ispred suda u Hagu.

I na jednom i drugom mjestu, izricanje presude je proteklo u suzama i gorčinom u grlu, a vidljiva je bila i nervoza prisutnih zbog konačnog ishoda presude.

I prije nego što je završen prijenos iz suda, prisutni su saznali šta je konačna presuda, ali su ostali mirni do kraja kako bi čuli šta sudija ima reći.

Ranije su za Klix.ba, preživjele žrtve genocida u Srebrenici kazale da je presuda trebala doći mnogo ranije i da je bitno da pravda bude zadovoljena.

Ratko Mladić je osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, zločina protiv čovječnosti u 15 općina u Bosni i Hercegovini, opsade, snajperskog djelovanja i terorisanja građana Sarajeva od 1992. do 1995. te držanja pripadnika mirovne misije UN-a kao talaca tokom NATO bombardovanja. Sudsko vijeće je odlučio da Mladić nije kriv za genocid u šest bh. općina – Foči, Vlasenici, Ključu, Sanskom Mostu, Kotor Varoši i Prijedoru.

Izvor: Klix.ba