Turski mediji: Haradinaj pije, razbacuje se novcem i nikada nije ušao u džamiju

0
955
blank

Poslije Recepa Tayyipa Erdoğana mediji lojalni turskom predsjedniku nastavljaju hajku protiv premijera Kosova Ramusha Haradinaja, koji je smjenio ministra unutrašnjih poslova i šefa tajne službe zbog hapšenja i deportacije šestorice Turaka, predstavljajući ga kao čovjeka koji pije alkohol, negira da je musliman i prekomjerno troši novac, prenosi portal “GazetaExpress”.

Šestorica uhapšenh i deportovanih turskih državljana radili su kao profesori i menadžeri škole i pripadnici su pokreta FATO, kojim rukovodi vjerski lider u Egzilu, Fetulah Gulen. List “Yeni Akit” posebnu pažnju poklanja činjenici da kosovski političari svoju djecu obrazuju u školama koje pripadaju tom Gulenovom pokretu i navode da, osim Haradinajevog sina, te škole pohađaju djeca predsjedavajućeg Parlamenta Kadrija Veselija i ministra ekonomije Besima Beqaja.

List, međutim, ne pominje da je istu školu prošle godine završio sin predsjednika Hashima Thaçija. Napominje se da se Haradinaj najžešće usprotivio hapšenju i deportaciji šesterice Turaka, te da je zbog toga odmah smjenio ministra policije i šefa obavještajne službe. “Yeni Akit” se osvrće na biografiju Haradinaja napominjući da je, prije nego je došao na Kosovo sa zapada, bio tjelohranitelj u jednoj diskoteci, a zatim tokom rata i jedan od glavnih komandanata UÇK. “Yeni Akit” tvrdi da Haradinaj nikada ne bi mogao da osvoji više od 10 odsto glasova biračkog tijela na izborima, iako je, podsjećaju, 2004. uspio je da postane premijer. Ali je, kažu, taj entuzijazam trajao samo četiri mjeseca.

Ipak, dodaju, septembra 2017. ponovo se našao na glavnom putu. – Ovaj put ga je izgleda zahvatilo ludilo – navodi ovaj turski list. Jer, navodi se, čak i u parlamentu ga nazivaju pijanicom jer pije alkohol i poznat je kao “premijer skandala”. Podsjećaju i na Haradinajev nedavni odmor u Švicarskoj, kada je, kako su pisali mediji, potrošio 68 hiljada eura, dok stanovnici Kosova žive u siromaštvu. – Na pitanje odakle mu kuća koju ima, Haradinaj odgovara da su je izgradili njegovi ratni drugovi – navodi se u tekstu i dodaje da kosovski premijer ima i kuću koju je iznajmio nekim turskim zakupcima za kliniku za 6.000 eura mjesečno.

“Yeni Akit” se osvrće i na Haradinajeve izjave o religiji i podsjećaju da je jednom rekao da je rođen kao musliman, ali da ne zna zašto, te da nikada u životu nije bio u džamiji. Pominje se i njegovo odbacivanje Erdogana, kada je rekao da on “nema bratskog turskog lidera”. Ipak, navodi se da “Kosovari žele Erdogana” zbog njegovih izjava da je “Kosovo Turska”. Podsjećaju da je Erdogan izjavio da je “Kosovo Turska” tokom posjete Prizrenu, 2013. Ovaj list navodi dalje da će u narednim danima pisati i o Thaçiju i Veseliju, kao i i bivšem ministru Hoxhaju.