U opštinama na sjeveru biće raspoređeni srpski policajci južno od Ibra, disciplinski postupak ko odbije

0
262
blank
Foto: Kosovo Online

Zamjenik direktora Kosovske policije Dejan Janković potvrdio je za Radio Kim da će u četiri srpske opštine na sjeveru Kosova biti raspoređeni pripadnici policije iz srpske zajednice koji rade južno od Ibra.

Janković nije želio da kaže više detalja o ovom raspoređivanju, dodavši “da to nije spektakularna vijest” i da će osim Srba u četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova biti raspoređeni i pripadnici policije iz bošnjačke, albanske i ostalih zajednica.

Na raspoređivanje policajaca južno od Ibra na sjever pre par dana pričao i predsjednik Pokreta Srpski opstanak Aleksandar Arsenijević.

On je naveo da ga je kontaktirao veliki broj policajaca i članova njihovih porodica koji su, kako navodi, zabrinuti zbog ove mogućnosti.

“Policajce iz Pomoravlja su danas poslali da dođu na sjever i sprovode red, oni su danas u Južnoj Mitrovici odbili da odu na sjever kako su naveli iz bezbjednosnih razloga”, naveo je Arsenijević 7. januara.

Prema njegovim saznanjima, protiv svih koji su odbili da dođu na sjever pokrenut je disciplinski postupak.

Nakon što su Srbi pripadnici Kosovske policije sa sjevera podnijeli ostavke, tamo su došle njihove kolege Albanci, među kojima i specijalne jedinice čemu se Srbi iz ovih krajeva žestoko protive.

Bivši srpski policijaci nakon što su skinuli uniforme Kosovske policije i razdužili oružje ostali su bez posla ali su u međuvremenu potpisali ugovore sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju.

Osim pripadnika policije, ostavke su podnijeli i predsjednici i radnici četiri opštine, Opštinske izborne komisije, te pravosuđa, ali i ostalih kosovskih institucija.

Početkom novembra KP je napustilo više od 500 policijskih službenika iz srpske zajednice na sjeveru, nakon čega je raspisan konkurs za prijem novih policajaca.

Izvor: Kosovo Online