Uklonjene prve barikade na Kosovu, granični prijelaz Merdare ponovo u funkciji

0
166
blank
Dvije barikade u okolini Zubinog Potoka i jezera Gazivode danas su uklonjene (Foto: N1)

Nakon jučerašnje odluke, Srbi sa Kosova su počele uklanjati barikade. Prva je uklonjena barikada na Merdaru, a uskoro se očekuje uklanjanje ostalih.

Nakon puštanja bivšeg kosovskog policajca u kućni pritvor, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jučer je održao sastanak sa predstavnicima Srba na Kosovu na kojem je dogovoreno uklanjanje barikada.

“Od sutra prije podne će krenuti uklanjanje barikada, to ne može za dva sata da bude gotovo, da li za 24 ili 48 sati, barikade će biti uklonjene, ali nepovjerenje nije uklonjeno. Oni koji misle da mogu da se igraju životima Srba i njihovim opstankom, treba da znaju da, kao što to do sada nismo dozvolili svi zajedno, to nećemo dozvoliti ni ubuduće”, poručio je Vučić nakon sastanka.

Prelaz Merdare, koji je preksinoć zatvorila Kosovska policija zbog blokade puta sa srpske strane – ponovo je u funkciji nakon što su uklonjene barikade s puta.

Prijelazi Jarinje i Brnjak još uvijek ne funkcionišu. Zatvoreni su još prije 20 dana, istovremeno kad su i Srbi postavili barikade.

Prema najavama od sinoć barikade, koje su u tom periodu postavljanje na najmanje 14 lokacija u općinama na sjeveru, bi trebalo u roku od 24 ili 48 sati da budu uklonjene.