Urednik britanskog Guardiana: Dodiku naoružane jedinice trebaju ako dođe do sukoba sa SIPA-om

0
822
blank

Priča o naoružavanju pripadnika MUP-a Republike Srpske dospjela je i u fokus britanskog Guardiana. Tvrde – Evropska unija je zabrinuta. U ovom bh. entitetu jasan stav – osiromašenoj policiji potrebna je nova oprema. Sve je legitimno. U Federaciji BiH nove poruke – kakve su to prijetnje, posebno terorističke, za koje je potrebno toliko oružja.

Ruski uticaj u Bosni i Hercegovini. Narušena stabilnost države. Separatističke težnje Milorada Dodika. I 2.500 dugih cijevi. Vrijeme je da se Evropa, ali i druge sile – ozbiljnije uključe u priču, kaže Julian Borger. Britanski novinar osvrće se i na pitanje budućeg kampa za obuku u Zalužanima.

“Nejasno je koliki nivo ruskog djelovanja bi mogao biti u tom centru za obuku, ali jasno je da nakon ulaska Crne Gore u NATO, postoji nervoza u ruskim redovima da osiguraju svoje mjesto u Banjaluci iza teško naoružane policije RS. Rizik postoji – da pod krinkom antiterorističke jedinice Dodik koristi priliku za separatističke težnje i u tome može doći u sukob sa, u prvom redom, SIPA-om, posebno ako krenu istraživati kriminal u Banjaluci”, smatra Borger, urednik Guardiana.