Uživo / Na Sandzacke.rs pratite izricanje konačne presude Ratku Mladiću

0
614
blank

Danas će u Hagu biti izrečena konačna presuda ratnom zločincu Ratku Mladiću. Čitanje presude počinje u 15:00 sati, a videoprijenos će se emitovati uz pola sata zakašnjenja.

Prema informacijama iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS), čitanje presude će trajati otprilike sat vremena, a sva dešavanja možete pratiti uživo na portalu Sandzacke.rs.

16:40 – Mladić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici 1995. godine, progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju, nehumana djela, prisilna premještanja, terorisanje, protivpravne napade na civile.

Potvrđuje se, uz suprotno mišljenje sutkinje Nymabe, prvostepena doživotna kazna zatvora. Nalaže se da Mladić ostane u pritvoru dok se ne odredi zemlja u kojoj će služiti kaznu.

16:30 – Iako je postojao zločin, nije postojala namjera za izvršenje genocida, stoji u saopštenju konačne presude koje se odnosi na tačku optuženice broj 1, prema kojoj je Mladić bio optužen za genocid u drugim općinama (Prijedor, Ključ, Sanski Most, Foča, Vlasenica i Kotor Varoš).

Foči, Vlasenici, Ključu, Sanskom Mostu, Kotor Varoši i Prijedoru.

16:15 – Novinari u Hagu su upravo od osoblja Mehanizma dobili saopštenje prema kojem je Ratku Mladiću potvrđena doživotna kazna zatvora za ratne zločine, genocid, istrebljenje, terorisanje, uzimanje taoca…

Dakle, Ratku Mladiću je u potpunosti potvrđena prvostepena presuda. Kriv je u 10 od 11 tačaka optužnice.

16:11 – Što se tiče UZP-a za Srebrenicu, Žalbeno vijeće, uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe, da Mladić nije pokazao grešku Pretresnog vijeća i da civili nisu imali ništa drugo nego da odu i da je iseljenje bilo prinudno.

Mladić nije doveo u pitanje ključne zaključke koje je Pretresno vijeće zaključilo, uključujući da je ponašanje VRS uzrokovalo humanitarnu krizu.

Žalbeno vijeće je konstatovalo da Mladić nije pokazao da je Vijeće pogriješilo u zaključivanju UZP-a u Srebrenici, uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe.

Shodno tome, Žalbeno vijeće, odbija ovaj podosnov, uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe.

16:07 – Sutkinja Nyambe ima izdvojeno mišljenje i kada je u pitanju UZP počinjen u vezi sa Sarajevom. Žalbeno vijeće je odbilo žalbe Mladića u vezi sa UZP-om u Sarajevu, te je ovim potvrđen UZP u Sarajevu, javlja Detektor.ba.

blank
Foto: EPA-EFE

16:01  Žalbeno vijeće odbilo je sve žalbe Odbrane koji se tiču Mladićevih prava na pošteno suđenje, te da nisu prekršena prava time da neki incidenti nisu spomenuti u optužnici, kao i da je bio teškog zdravstvenog stanja. Sutkinja Nyambe imala je suprotno mišljenje od ostalih članova Žalbenog vijeća po svim tačkama Mladićeve žalbe.

15:55 – Predsjedavajuća sutkinja Prisca Nyambe podsjetila je da je prva optužnica podignuta 1995. godine, da je Mladić bio u bjekstvu 16 godina, kao i da je od njegovog hapšenja prošlo više od deset godina. Također, podsjetila je i da je osuđen prvostepeno na doživotnu kaznu zatvora, te da je on uložio žalbu kojom osporava ovu presudu, te zatražio da bude oslobođen. Alternativno traži ili ponavljanje postupka ili ublažavanje kazne. Žalbeno vijeće je saslušalo strane u postupku, i Odbranu i Tužilaštvo.

15:53 – Predsjedavajuća Vijeća čita prvostepenu presudu, a zatim žalbe tužilaštva i odbrane.

Žalbeno vijeće je u augustu 2020. saslušalo usmeno izlaganje žalbe. Mladić se žalio na pravo na pravično suđenje oslonili su se na događaje koji nisu u optužnici, formalno je primljeno na znanje utvrđenih činjenica, nije se pobrinulo za ravnopravnost strana u postupku, postupak je vođen na uštb njegovog zdravlja i nije mu izrećen privremeni pravni lijek, prenosi Detektor.ba

Žalbeno vijeće je utvrdilo da raspravno vijeće nije prekršilo osnove i odbija žalbe.

15:52 – Advokatski tim Ratka Mladića nije sudnici. Advokat Dragan Ivetić iz zdravstvenih razloga nije mogao prisustvovati izricanju presude. Žalbeno vijeće je dozvolilo pravnoj savjetnici Odbrane Peti-Louise Bagott da prisustvuje izricanju presude.

15:46 – Mladića su pitali da li može pratiti postupak na jeziku koji razumije, na što je on odgovorio da može.

blank
Foto: EPA EFE

15:46 – Prijenos izricanja presude je počeo nakon što su otklonjeni tehnički problemi s tonom.

15:38 – Ratko Mladić je ušao u sudnicu, a u se sudnici, od sudsog vijeća nalazi samo jedna sutkinja, dok se predsjedavajuća Prisca Matimba Nyambe javlja putem video veze.

15:36 – Zbog tehničkih problema sa tonom mediji su obaviješteni da će prijenos kasniti dok se otklone problemi.

15:30 – Počinje prijenos izricanja presude. Sudsko vijeće ušlo je u sudnicu.

blank

15:19 – Prisutnima u Vijećnici koji prate javno izricanje presude Ratku Mladiću obraća se gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić.

15:13 – Mirsad Duratović, Prijedorčanin i bivši logoraš, poručio je da očekuju da Mladić bude proglašen krivim i za genocid u Prijedoru i drugim općinama. Ali, bez obzira na to kakva će presuda biti, Duratović poručuje da to njih neće spriječiti da govore kako u Prijedoru jeste počinjen genocid. Duratović je kao maloljetnik deportovan kroz tri logora, pobijene su tri generacije iz njegove porodice.

15:08 – Brojne novinarske ekipe iz raznih krajeva svijeta nalaze se i ispred haške sudnice, ali i unutar zgrade, i očekuju ishod presude.

blank
Foto: EPA-EFE

15:04 – U sarajevskoj Vijećnici pristižu građani koji će uživo pratiti prijenos izricanja presude. Organizator je Grad Sarajevo – Informativni centar o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju.

15:00 – U Haagu upravo počinje izricanje presude Ratku Mladiću. Kako javlja Detektor, svi novinari unutar samog suda, kao i kompletna javnost, jedino imaju mogućnost praćenja prenosa uz 30-minutnu odgodu.

Ono što se može desiti uslijed ovoga jeste situacija u kojoj će predstavnici žrtava, te neki od aktera u postupku, moći da izađu iz zgrade Mehanizma i da jave rezultat presude prije nego ona bude objavljena u prenosu koji kasni 30 minuta.

Odgoda od 30 minuta prenosa uvedena je i zbog situacije koja se desila za vrijeme konačne presude Slobodanu Praljku – koji je izvršio samoubistvo prilikom izricanja presude za ratne zločine.

14:56 –  Predstavnici udruženja žrtava ušli su u zgradu Mehanizma. U sud ulazi i dio novinara koji su akreditovani da izricanje prate iz lobija.

14:55 – Manji incident dogodio se danas ispred zgrade suda u Hagu. Jedan muškarac je donio transparent kojim je poručio da je to sud nepravde i da podržava Ratka Mladića. Situacija se brzo smirila.

14:50 – Jedna od Majki Srebrenice Nura Mustafić uoči izricanja presude je poručila:

“Cijelom Bosnom bijeli su nišani. Srebrenica je bila zaštićena zona, a vidite opet šta se je desilo. Uzeli su najmilije od svakoga, nije samo kod mene, kod sviju. Važno je da se zna da je on počinio genocid nad cijelom Bosnom i Hercegovinom. Teško je.”

14:40 – Darko Mladić, sin Ratka Mladića, rekao je danas za RTRS kako vjeruje u oslobađajuću presudu, te je potvrdio da je jutros razgovarao sa ocem.

“Ratko Mladić osjeća se dobro. Spreman je da se pojavi pred Žalbenim vijećem”, kazao je.

14:33 – Porodice žrtava danas će u Hagu moći uživo pratiti izricanje presude, ali neće moći napustiti zgradu suda dok cjelokupna javnost ne sazna ishod presude.

14:12 – Glasnogovornica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu Helena Eggleston rekla je da je sve spremno za izricanje presude Ratku Mladiću i da se očekuje da bude izrečena u 15:00 sati.

14:09 – Preživjele žrtve genocida u Srebrenici pristižu u Memorijalni centar Potočari, gdje će danas pratiti izricanje konačne presude ratnom zločincu Ratku Mladiću, dok će mnogi presudu dočekati u sudnici Međunarodnog suda u Hagu.

4:05 – Naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava UNSA Muamer Džananović smatra da, kakva god bila pravosnažna presuda Ratku Mladiću, suštinski ona neće donijeti ono što su slične presude donijele u modernim društvima, da pripadnici naroda u čije ime su počinjeni zločini, kako je kazao, dožive katarzu ili samorasvjetljenje.

Smatra da je, što se tiče današnje presude, moguće nekoliko scenarija.

“Ipak je najbliži onaj koji se najčešće dešavao pred Haškim tribunalom, a to je da se potvrdi prvostepena presuda kakva je izrečena. Međutim, treba biti oprezan, jer u posljednje vrijeme je bilo slučajeva gdje su se desile neke značajnije promjene u žalbenim presudama u odnosu na ranije izrečene prvostepene, a tu prije svega mislim na predmete “Karadžić” i “Šešelj”, kazao je Džananović.

Naveo je da je moguće očekivati i da se ne treba iznenaditi ako se dese neke promjene.

14:00 – Presuda će biti javno i grupno praćena u mnogim gradovima Bosne i Hercegovine.