Vijećnik SDA traži ukidanje ulice Srđana Aleksića u Sarajevu: Prvi je nosio četničku kokardu

0
516
blank
Tajib Delalić

Tajib Delalić, vijećnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo, tražio je brisanje imena ulice u ovoj općini nazvane po Trebinjcu Srđanu Aleksiću.

On je kazao kako je zvanična “definicija” da je ubijen jer je branio Bošnjake, a taj čin se uzdiže bez ikakve sumnje te je naveo da je Aleksić nastradao u pokušaju vojne policije da zaplijeni njegovu tekstilnu robu kojom je trgovao jedan Bošnjak, prenosi Klix.ba.

“Došli su pripadnici Vojne policije RS-a i pokušali zaplijeniti robu. Iz susjedne kafane dotrčao je Srđan Aleksić i pokušao se otimati za pantalone, u tom natezanju se srušio, udario glavom od trotoar, pao u komu te nakon nekoliko dana umro”, to je prema svjedočenju, koje je na vijeću čitao Delalić, kazao Srđanov otac Safetu Ćerimagiću, protjeranom Bošnjaku iz Trebinja, koji sada živi u Švedskoj.

Delalić je pročitao i, kako mnogi trebinjski Bošnjaci mogu potvrditi, da su prvu četničku kokardu vidjeli upravo na Srđanu Aleksiću i da ju je on nosio u vrijeme najgoreg terora prema Bošnjacima ovog hercegovačkog grada.

Inicijativa je proslijeđena komisiji Općinskog vijeća, koja bi trebala ispitati iznesene navode.

Snimak Delalićevog izlaganja počinje nakon sat i 34 minute na snimku sjednice Općinskog vijeća.

Izvor: Klix.ba