Vlada u Prištini odložila primjenu mjera na mjesec dana

0
508
blank

Vlada u Prištini odložila je primjenu mjera na mjesec dana, objavila je Koha. Kako se navodi, odluka je donijeta nakon sastanka čelnika Kosova sa američkim ambasadorom Džefrijem Hovenijem. SAD su zatražile da se primjena odluka odloži za 30 dana.

“Vlada Republike Kosovo najoštrije osuđuje današnje blokiranje puteva na sjeveru Kosova i pucanje tamošnjih naoružanih ljudi. Riječ je o tendenciji destabilizacije Kosova i ugrožavanja mira i bezbednosti građana i naše zemlje. Danas popodne i večeri bilo je brojnih agresivnih akata koje je podsticao i pripremao zvanični Beograd. Premijer Kurti zajedno sa predsjednicom Osmani i zamjenicima premijera Bislimijem i Gervalom se sastao sa američkim i evropskim međunarodnim faktorima.

Ovom prilikom Vlada Kosova se obavezuje da će od ponedjeljka 1. avgusta 2022. godine odložiti sprovođenje dvije odluke od 29. juna 2022. godine do 1. septembra 2022. godine, kada će biti uklonjene sve barikade i uspostavljena potpuna sloboda kretanja na svim putevima na sjeveru Kosova. Zahvaljujemo međunarodnim partnerima, posebno američkom ambasadoru Džefriju Hoveniju, na njihovoj posvećenosti i doprinosu“, navodi se u saopćenju Vlade, prenosi Koha.

Izvor: Koha.net