Bačevac: Osuda zločina doprinosi stabilnosti i miru u regionu

0
193
blank

Obilježavanju tri decenije od zločina u Štrpcima, kod spomen obilježja u Prijepolju prisustvovao je i predsjednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Skupštine Srbije Muamer Bačevac i kao delegacija Sandžačke demokratske partije.

Bačevac je rekao da smo neposredno pred tridestogodišnjicu Zločina u Štrpcima dočekali prvostepenu presudu Višeg suda u Beogradu za četiri direktna izvršioca ovog zločina u ukupnom trajanju od 35. godina.

“Ovo su neprimjerene kazne za jedan ovako monstruozan zločin i mi očekujemo znatno veće kazne u drugostepenoj presudi, primjerene obimu zločina, a riječ je najtežem obliku zločina protiv čovječnosti koji ne zastarijeva i za koji nema opravdanja niti olakšavajućih okolnosti. Insistiranjem na odgovarajućim kaznama okrivljenima za koje je dokazana krivica, potvrđujemo da se zločin ne isplati i da se neće ponoviti. A do pravde i istine se mora doći jer kako pjesnik reče ‘Oči žrtava neće se zatvoriti dok se ne ustanovi potpuna pravda'”, rekao je Bačevac.

Ovaj zločin, dodao je on, u kojem je mučeno i zvjerski ubijeno dvadeset ljudi, srbijanskih državljana, civila, mirnih i lojalnih građana je jedan od najmračnijih, najgnusnijih zločina u historiji države Srbije.

“Najgnusniji jer su po dokazima sa suđenja nalogodavci, organizatori, oni koji su logistički sve pripremali i učestvovali, bili predstavnici tadašnje države, policije i željeznice. Institucije Srbije i Crne Gore dužne su da poslije trideset godina od otmice i zločina, pronađu posmrtne ostatke svih žrtava, jer ‘Čovjek bez groba kao da se nije ni rodio’, ali i da se porodicama prizna status civilnih žrtava rata”, kazao je Bačevac.

Proteklih trideset dugih godina, za vas njihove najbliže, tri su decenije nade i beznađa, obećanja i praznih iščekivanja. Predložit ćemo i podržati novi Zakon o boračko-invalidskoj zaštiti koji će omogućiti sticanje statusa civilne žrtve rata i civilnog invalida porodicama žrtava. Najmanje što država može učiniti jeste da im isplati potpuno obeštećenje. Ovo spomen obilježje koje je pred nama, izgrađeno je jednoglasnom odlukom svih odbornika prijepoljske skupštine, kazao je Bačevac.

Predsjednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Skupštine Srbije dr Muamer Bačevac kazao je i da “jasna, glasna i stalna osuda ovog zločina naših sugrađana srpske nacionalnosti pokazuje da čojstva ima i da normalan i pristojan svijet prezire zločince i ubice.”

“Danas nam je svima u regionu potrebno mnogo više iskrenosti, razumijevanja, poštovanja i uvažavanja tuđih žrtava. Ali nam prije svega treba istine i pravde. Samo će pravda zaliječiti naše rane. Samo osudom i kažnjavanjem zločinaca možemo doprinijeti uspostavljanju toliko željene stabilnosti i mira u region”, rekao je Bačevac.

Obilježavanju tri decenije od zločina u Štrpcima prisustvovali su i predsjednik Sandžačke demokratske partije Nihat Hasanović i funkcioneri ove stranke Vahedin Melajac i Mujo Šaćirović, kao i članovi općinskog odbora ove partije u Prijepolju, piše infolid.rs.