Bačevac: Problem kockarnica rješavati isntitucionalno, ne koristiti ga za političku samopromociju

0
930
blank
Foto: Arhiv/Senko Župljanin

“Grad Novi Pazar i Sandžačka demokratska patija, koja čini okosnicu vlasti, čine sve da riješe pitanje kršenja Zakona o igrama na sreću i objekata u kojima se one one odvijaju”,  kazao je narodni poslanik SDP-a dr. Muamer Bačevac na konferenciji za medije u Skupštini Srbije, podjetivši da je lokalna vlast u Novom Pazaru, u okviru svojih nadležnosti, za ove objekte propisala najveće poreske i komunlane takse.

Bačevac je kazao da rješenje ovog problema vidi u izmjenama zakona i da je prema njegovom mišljenju najveći dio posla na poreskim inspektorima.

“Na takav način se problem može trajno riješiti, a svako drugačije ponašanje kakvo se posljednjih dana može vidjeti od strane određenih političkih aktera u Sandžaku predstavlja ličnu samopromociju”, rekao je Bačevac.

On je podsjetio da je ulaz u kladionice zabranjen maloljetnicima, ali da postoje indicije da se ta zabrana krši.

Kako je naveo, brojni građani, te direktori škola, ukazuju na nepoštovanje Člana 86. Zakona o igrama na sreću kojim se jasno utvrđuje udaljenost kladionica i sličnih objekata od obrazovnih ustanova, te da ona ne može biti manja od 200 metara.

blank

Bačevac je kazao da je na zahtjev gradonačelnika Novog Pazara izvršena inspekcija, te da se u izvještaju Odjeljenja za inspekcijske poslove od 17. januara navodi da osam kladionica u Novom Pazaru ne ispunjava uslove kada je riječ o udaljenosti.

On je objasnio da su prema važećem Zakonu o igrama na sreću nadzor i inspekcija kladionica i kockarnica u nadležnosti poreske uprave prihoda, te su republički poreski inspektori jedini ovlašćeni za nadzor poslovanja istih.

Bačevac je koristeći poslaničko pravo postavio niz pitanja ministru finansija, odnosno Poreskoj upravi o tome da li je sprovela aktivnosti kontorolisanja ispunjenosti ovih uslova, prevashodno misleći na udaljenost kockarnica od srednjih i osnovnih škola, te da li je ikada sankcionisano nepoštovanje zakona a neka od kockarnica i kladionica zatvorena.

blank

On je posebno istakao da Grad Novi Pazar čini sve što je u njegovoj nadležnosti u ovoj oblasti.

“Prije svega određivanjem najvećih poreskih taksi koje može određivati po zakonu, pa je tako firmarina najveća u Republici Srbiji i gde je uvedena posebna konunalna taksa gdje svaki od pripeđivača igara mora platiti po određenom aparatu za klađenje po 500 dinara dnevno. Na ovaj način je gradonačelnik Nihat Biševac od svog imenovanja i kompletna gradska uprava i pre svega Sandžačka demokratska partija, koja čini okosnicu vlasti u Novom Pazaru, pokazala je veliku brigu prvenstveno kreiranjem zdravog ambijenta I velikim ulaganjima u sport i sportski život. Te, dakle, na svaki način nastoji stvoriti klimu koja će odvratiti mlade ljude od poročnog ponašanja”, kazao je Bačevac.

On je na kraju obećao da će inicirati izmjenu zakona kojim bi se trebala poboljšati kontrola takvih objekata, prvenstveno Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, te Zakona o igrama na sreću.