“Bajramski” moleban: U ime svetog Sulja

0
986
blank
Foto: N1

Na portalu Dardaniapress.net, koji propagira albanizaciju sandžačkih Bošnjaka, objavljen je skaradni tekst u kojem se lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin proglašava svecem, a do kog stepena doseže ludilo ideologije idolopoklonstva u okviru ove stranke, najbolje govori dio teksta opskurnog autora koji dan osnivanja SDA Sandžaka stavlja u istu ravan s danom kojeg je Uzvišeni Allah dž.š. preko Muhameda a.s. muslimanima odredio kao blagdan Bajram.

SDA Sandžaka je, prema autoru teksta, sveta kao, vjerovatno, Ćaba, džamija, Kur'an… Eto, to je ideologija idelopoklonstva, to je paganizam iz pera “uglednih” SDA-ovaca. To su stručnjaci koji će staviti ključ u dućan i posljednji izgasiti svijetlo u SDA. To ostane kada iz stranke istjerate intelektualce i osnivače.

Tekst sa portala Dardaniapress prenosimo u cjelini:

“Vrlo je jednostavno, politički neorganiziran narod i ne postoji u političkom smislu. Drugo, narod koji politički ne postoji, na korak je i od fizičkog nestanka. Ako ovo nekom nije jasno, mogu mu preporučiti naučnu literaturu o tome, sa naučnim dokazima za to.

Zatim, naša neorganiziranost do 29. jula 1990., ključni je negativni uzrok u onim negativnim procesima u narednom periodu, a koji su izrežirani i sprovođeni svana u cilju da nestanemo. Ali ipak, taj trenutak političkog organiziranja, ona svečanost u glavnom gradu Sandžaka 29. jula 1990. (inače posljednji voz), bio je trenutak prekretnice. To je ono što je uvjetovalo i opstanak kasnije, uprkos svim okolnostima u koje smo se našli.

Ima tu jedan opravdan prigovor.

Naime, osnivanjem SDA Sandžaka naravno nije okončan proces političkog organiziranja, koji ustvari znači permanentni razvoj pluralizma ideje, a svakako uz zdrave dijalektike i sučeljavanja.

To znači da ime Sulejmana Ugljanina jeste upisano zlatnim slovima u povijest Sandžaka, samim osnivanjem SDA, jer smo tim osnivanjem postali organiziran narod i spriječili nestanak. Ali to i znači da ovo ime, to veliko početno slovo, nije i tačka na rečenici i nipošto ne sporim potrebu i različitog stava, drugih stranaka itd.

No činjenica je da naša “rečenica” nije odmakla i nismo za ovu 31 godinu razvili nijednu jedinu tezu za komparacije, da bude antiteza u cilju sinteze, nemamo mi i dalje niti jednu drugu političku stranku. Ovo što se tako predstavlja, sve je to zapravo eksponent paradržavnog velikosrpskog djelovanja.

I na teorijskoj razini, a o čemu se može puno detaljnije govoriti, dočim deklarišu isključivo negaciju i destrukciju (koja je i nužna, ali se ne smije zadržati samo na njoj), utoliko što su bez afirmacija i konstrukcija – sve to što se osnivalo nakon SDA, nema utemeljenja da se, osim formalno i u registrima, naziva političkom strankom. Nikakva nova ideja nije ponuđena, a nipošto ni zdrav dijalog.

Jesu to stranke, ali nemaju esencijalnost da se mogu nazvati političkim.

Ako iko ima neki prigovor, sa naučnog aspekta, a da mi ospori jedan jedini zarez u ovome, biću mu zahvalan da čujem. Po ovome što sam ja pročito, a Bogomi sam dosta, SDA Sandžaka je čak i sveta pojava među nama, nešto što trebamo čuvati kao i svaku drugu svetu stvar, jer je zajednica svetost, a zajednica je sinonim za političku organiziranost.
E, sutra je Bajram, a za desetak dana je 29. jul, datum koji itekako zaslužuje da se spominje barabar sa Bajramom. Slobodno trebamo bajramovati i nakon ovog Bajrama.

Mubarekolsun, nek nam živi SDA”.

Izvor: Sandzacke.rs/Dardaniapress.net