Biberović: Predizborna kampanja Vučića u Priboju, mržnja dolazi iz vrha vlasti

0
531
blank

Poseta predsjednika Aleksandra Vučića Priboju deo je njegove neprestane propagande, odnosno predizborne kampanje, kazao je Sead Biberović iz organizacije Urban in iz Novog Pazara. Prema njegovim riječima, Srbija treba sistemski da krene u rješavanje problema govora mržnje, a mržnja se “direktno i indirektno” šalje iz vrha vlasti u Beogradu.

“Nismo ni ranije bili imuni na to, ali ova vlast je, čini mi se, dostigla vrhunac takvog j”, rekao je Biberović u emisiji Studio Live na N1.

Predsjednik Vučić posjetio je u srijedu Priboj nakon nekoliko šovinisitičkih incidenata čije su mete bili Bošnjaci, i tamo izjavio da država “neće imati milosti” po pitanju očuvanja mira i stabilnosti.

Biberović međutim kaže da se “gorko osmjehivao” dok je slušao obraćanje Vučića, koje naziva “lošom glumom”.

Da bi Bošnjaci bili ubjeđeni da to nije “prazna priča”, najpre bi trebalo da policija, tužilaštvo i sudstvo reaguju odmah i bez medijske propagande nakon što su službenici MUP-a pevali o Sjenici kao o “novoj Srebrenici”, kaže Biberović.

“A dugoročno bi bilo to da sistemski, institucionalno, strateški počne rješavanje problema u kom je cijela Srbija, a to je govor mržnje – mržnje koja se šalje, i formalno i neformalno, i zvanično i nezvanično, i direktno i indirektno iz Beograda, iz vrha vlasti”, kazao je on.

Izvor: N1