Bolnica u Prijepolju diskriminisala zaposlene zbog godina

0
663

U postupku koji je sproveden po pritužbama šestoro zaposlenih u Opštoj bolnici u Prijepolju, zbog diskriminacije na osnovu starosnog doba, povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković dala je mišljenje da su povrijeđene odredbe Zakona o zabrani diskriminacije.

Povjerenica je istovremeno dala preporuke v.d. direktoru prijepoljske Opšte bolnice za njihovo otklanjanje, saopšteno je danas iz njene kancelarije. Podnosioci pritužbi su aneksima ugovora o radu raspoređeni na niža radna mjesta, a u trenutku potpisivanja, njih petoro je imalo više od 50 godina života, a jedna podnositeljka pritužbe 42 godine.

Tokom postupka, v.d. direktora Opšte bolnice u Prijepolju nije ponudio dokaze na osnovu kojih bi se moglo zaključiti da su promjene u njihovom radnopravnom statusu zasnovane na objektivnim i opravdanim razlozima koji nisu u vezi sa njihovim zajedničkim ličnim svojstvom – starosnim dobom. Zbog toga mu je preporučeno da preduzme sve potrebne mere iz svoje nadležnosti u cilju otklanjanja posledica diskriminatornog postupanja, kao i da ubuduće, u okviru obavljanja poslova iz svoje nadležnosti, ne krši antidiskriminacione propise.

Kako v.d. direktora Opšte bolnice u Prijepolju nije postupio po preporuci ni posle opomene, u zakonskom roku od 30 dana, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije, o tome obavještava javnost, navedeno je u saopštenju.