Bošnjačka stranka ugostila u Plavu Majke Srebrenice

0
607
blank
Foto: BS

Članice udruženja “Majke Srebrenice” boravile su u Plavu, na poziv Opštinskog odbora Bošnjačke stranke Plav. U prisustvu velikog broja prisutnih, održana je i promocija knjige “Na strani čovječnosti”, autorice Ajše Hafizović-Hadžimešić, kojoj je prisustvovalo rukovodstvo BS, na čelu sa predsjednikom Ervinom Ibrahimovićem, saopćeno je iz BS.

U ime domaćina, majke Srebrenice, ali i sve goste, pozdravio je predsjednik OO BS Plav Kemal Purišić. Istakao je da je “značaj mjeseca jula u tome da se svi prisjećamo genocida u Srebrenici”. Prisutne je pozdravio i predsjednik Opštine Plav Nihad Canović.

Lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, kazao je tokom razgovora sa Majkama Srebrenice da je svaki susret sa njima inspirativan zbog borbe koju ove žene heroji vode i shvatanja da je samo njihova bol lična i zato je tiha.

“Dok je njihova borba – borba za sve nas, globalna, univerzalna – da se nikad i nikom ne ponovi Srebrenica, i zato je glasna. Ta me borba, kao političara i lidera Bošnjačke stranke uči i inspiriše. Zato su majke Srebrenice, za mene, globalne heroine čija borba protiv zla, zaborava zla i borba za istinu svijet čine boljim mjestom za život”, kazao je Ibrahimović.

blank
Foto: BS

Knjiga “Na strani čovječnosti”, kako su pojasnili, govori o onima koji su se borili za pravdu u ime srebreničkih majki.

“To je zbirka intervjua na bosanskom i engleskom jeziku, sa sudijama, tužiteljima, istražiteljima Haškog tribunala i Međunarodnog mehanizma za krivične sudove, autorice Ajše Hafizović-Hadžimešić koja je pratila suđenja sa srebreničkim majkama tokom proteklih godina.

O knjizi su osim autorice Ajše Hafizović-Hadžimešić govorile još i Munira Subašić, Kada Hotić i Murat Tahirović.

Promociji su prisustvovali i Kenana Strujić-Harbić, šefica kluba poslanika BS u Skupštini Crne Gore, Damir Gutić, potpredsjednik BS, Jasmina Cikotić, predsjednica SO Plav, Admir Šahmanović, član Predsjedništva BS i drugi”, navedeno je u saopćenju.

blank
Foto: BS