BS: Činjenice o genocidu u Srebrenici interpretirati kroz obrazovni proces i medijske sadržaje

0
556
blank

Historijske činjenice o genocidu u Srebrenici, utemeljene na pravosnažnim presudama međunarodnih sudova, moraju biti dio obrazovnog procesa u Crnoj Gori. To je najbolji put da se nikada nikom ne ponovi Srebrenica, saopćeno je iz Bošnjačke stranke povodom 26. godišnjice od genocida u Srebrenici.

“Pitanje genocida u Srebrenici je tema koja zahtijeva od nas da u kontinuitetu radimo na edukaciji mlađih generacija, o svemu onome što se desilo jula 1995 godine. Obaveza svih nas je da čuvamo istinu i uspomene na nevine žrtve genocida”, navode iz BS.

Važno je, ističu, da kroz obrazovni proces i medijske sadržaje budu interpretirane sve činjenice o genocidu, o patnjama žrtava i njihovih porodica, kao i o motivima počinioca genocida.

“Kada svi zajedno smognemo snage i priznamo da se u Srebrenici desio genocid, da su ljudi ubijani samo zbog vlastitog imena i prezimena, onda će i prostor Zapadnog Balkana biti spreman da iskorači prema naprednim društvima”, navode iz BS.

Kako su dodali, nedavno usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici u Skupštini Crne Gore, upućuje institucije sistema da je država u obavezi da baštini kulturu sjećanja na žrtve genocida.

“Potrebno je graditi svijest o sjećanju na nevine bošnjačke žrtve genocida, na isti način na koji je poslijeratna Evropa sačuvala uspomenu na holokaust i genocid nad nedužnim Jevrejima. Bošnjačka stranka će u punom kapacitetu insistirati da se usvojena rezolucija poštuje i u skladu sa zakonskim mogućnostima, implementira kroz obrazovni proces i medijske sadržaje”, saopćeno je iz Bošnjačke stranke.

U Potočarima, na obilježavanje 26.godišnjice genocida u Srebrenici, danas su prisustvovali predsjednik Bošnjačke strankeErvin Ibrahimović, poslanici Kenana Strujić Harbići, Amer Smailović, kao i više desetina članova Foruma mladih BS.