BS: Rezolucija o genocidu u Srebrenici otkrila pravo političko lice GP URA

0
583

Ponovno nepristojno reagovanje Građanskog pokreta GP URA na inicijativu Bošnjačke stranke BS da se usvoji Rezolucija o Srebrenici je odraz nemoći i želje ove političke grupacije da sa dnevnog reda uklone neugodne teme, ocijenili su u BS.

Kako su kazali, najbolja ilustracija bezprizornosti i lažnog moralisanja GP URA ogleda se u tome da pridike BS upućuje Suada Zoronjić, koja je uspjela u svom biračkom mjestu da osvoji svega dva glasa od 976 izašlih birača.

“Pitamo se kome moralne lekcije može držati gospođa koja ima ovoliku podršku u svom biračkom mjestu? Vrlo jasno smo u prethodnim saopštenjima iznijeli stavove pred javnost Crne Gore zašto je usvajanje Rezolucije o Srebrenici važno, zašto baš u ovom trenutku i zašto ćemo insistirati na ovoj temi i dalje. Da nije BS, o genocidu u Srebrenici se ne bi govorilo ni danas. Naša je moralna obaveza da na svakom mjestu podsjećamo na stradanje nedužnog bošnjačkog naroda u Srebrenici i ne vidimo zbog čega gospođa Zoronjić uopšte reaguje na ovakve tvrdnje”, rekli su u BS.

POVEZANA VIJEST: Zoronjić: Bošnjačka stranka jeftino zloupotrebljava genocid, ćutali dok su bili u vlasti

Očigledno, kako dodaju, da pojedine partije poput URE, žele da pobjegnu od ove teme, za njih neugodne teme i izjašnjavanja u Skupštini, pa se kriju iza jeftinih populističkih saopštenja i ataka na BS po principu napad je najbolja odbrana. Oni očekuju da će Zoronjić stavove oko Srebrenice i genocida usaglasiti sa poslaničkim klubom GP URA i da će, ukoliko joj Državna izborna komisija bude verifikovala mandat, podržati rezoluciju.

“I ne samo ona, već i da drugim poslanicima URA-e objasni da odbijanje da podrže navedenu rezoluciju znači negiranje genocida u Srebrenici. Razumijemo i nervozu koja je ovih dana prisutna kod URA-e, jer nije lako objasniti da jedna prograđanska partija sjedi u koaliciji sa partijama koje otvoreno, javno negiraju genocid. To vam neće oprostiti građani Crne Gore. Podsjećamo gospođu Zoronjić da su naši bivši koalicioni partneri potpuno jasni kada je u pitanju odnos prema genocidu”, rekli su u BS.

Oni navode da je prethodna vlast konkretno pokazala pijetet prema žrtvama Srebrenice.

“S druge strane, od pojedinih konstituenata nove vlasti svakodnevno svjedočimo negiranju genocida, na šta kolege iz URA-e ne reaguju. Zato je i ova rezolucija predložena, da svako pokaže svoje pravo lice. Od URA-e smo očekivali da povodom priče oko genocida u Srebrenici najprije osudi čestitku premijera Krivokapića povodom 9. januara, neustavnog praznika RS. Nažalost i tu ste ostali
nijemi i pokazali da slijedite antibošnjačku politiku. Javnost dobro zna šta znači 9. januar i da je to početak agresije, koji je rezultirao masovnim zločinima i genocidom”, kazali su u GP URA.

Zato očekuju od nove prozapadne vlade, koja se obavezala da će nastaviti proevropski kurs, da osudi genocid u Srebrenici.

“I ne samo URA, već i ostali konstituenti vlasti, pa i Prava Crna Gora. Pokažite javnosti da ste na braniku pravih vrijednosti i jednakih šansi za sve građane, umjesto što zapošljavate članove svojih porodica. BS je časno obavljala svoj dio posla u prethodnoj Vladi i bila dio svih pozitivnih procesa”, naveli su u BS, poručujući da ih neće zaustaviti u zaštiti interesa bošnjačkog naroda.

Poručuju i da je prošlo vrijeme sakrivanja političkih stavova, lažnog predstavljanja i obmanjivanja javnosti i da ćemo mnoge istjerati na čistac.

“Pokazaćemo javnosti, u potpuno demokratskom duhu, kroz ustaljene procedure i na sjednicama Skupštine kao i na drugim odgovarajućim tijelima svačije političko lice. Usvajanje Rezolucije o Srebrenici se pokazalo i kao dobar mehanizam razgolićavanja nedefinisanih partija, poslanika i zakulisnih političkih ciljeva i platformi. Razumijemo nervozu Zoronjić i GP URA, ali moraju se navići da se ne mogu igrati sa ovako važnim temama kakva je pitanje usvajanja Rezolucije o Srebrenici”, zaključili su u BS.