Cenzoolovka o prijetnjama sandžačkim novinarima: Drugačije mišljenje ne smije biti povod za poziv na linč

0
683
blank

Šest nevladinih organizacija, dva portala, jedan radio i 5 novinara, najoštrije su osudili prijetnje u komentarima na tekst “Nova hajka botova na Arap džamiju”, koji je objavljen na portalu sandžakpress.net, bliskom političko-vjerskom sistemu potpredsjednika Skupštine Srbije i lideru Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamera Zukorlića, prenosi Cenzolovka.

“Podižemo glas protiv crtanja meta kroz objavljivanje fotografija onik koji imaju drugačije mišljenje o rezultatima ‘renoviranja’ Arap džamije. Korišćenje Ustavom zagarantovanih prava na iznošenje ličnih stavova i mišljenja, ne može i ne smije biti povod za prijetnje, progon ili medijski linč bilo koga. Jer, pravo na slobodu izražavanja se odnosi na sve, pod uslovom da ne ugrožava pravo na slobodu drugih, ne poziva na linč i ne vrijeđa dostojansvo drugih. Nedopustivo je da se tužilaštvo i policija nisu, do sada, oglasili povodom ovih prijetnji“, navodi se u saopćenju novopazarskih nevladinih organizacija i medija, u kojem se podsjeća da ovo nije prvi slučaj da se upućuju prijetnje novinarima “a učestalošću ovakvih napada široj javnosti se šalje vrlo opasna poruka da su novinari, i drugi koji imaju različito mišljenje, nezaštićeni i usamljeni u svojoj borbi za istinu i slobodu informisanja“.

Potpisnici saopštenja od nadležnih institucija zahtevaju da “u najkraćem roku” otkriju identitet osobe koja je uputila pretnje i poziv na ubijanje.

MUP, Ministarstvo kulture i informisanja, Vladu Srbije i nadležno tužilaštvo pozvali su da preduzmu mjere “radi zaštite bezbjednosti neistomišljenika, novinara i slobode medija“.

blank

Povod za reagovanje bio je pomenuti takst, koji je objavljen na portalu sandžakpress.net, iznad kojeg su objavljene fotografije Suada Zoranića, vlasnika portala Sandžak Danas, Nedžada Smailagića, urednika portala Sandžačke i Tarika Brunčevića, mladog arhitekte iz ovog grada i vlasnika novopokrenutog portala Taktinfo.

Njih trojica su iznijeli svoje mišljenje i zamjerke na “renoviranje“ Arap džamije, najstarijeg građevinskog i vjerskog objekta u ovom gradu, koji se nalazi na početku Stare čaršije i predstavlja kulturno dobro.

TUŽNA PRIČA IZ NAŠEG SOKAKA: Kako je Arap postala Dućan džamija

Džamija se nalazi u sistemu Islamske zajednice (IZ) u Srbiji.

Iznijeta mišljenja nisu se dopala pristalicama investitora radova, IZ u Srbiji, pa su ova trojica nazvani botovima, a ispod teksta pojavili su se komentari i pozivi na “nemilosrdno ubijanje“, “likvidiranje“ “klanje“ ili “Lov je otvoren, treba ih nemilosrdno ubijati“

Izvor: Cenzolovka