ČIME JE SULJO ZADUŽIO VUČIĆA: Zašto režim štiti SDA neuvođenjem prinudne uprave u Tutinu?

0
438
blank

Skoro četiri i po mjeseca, u Tutinu nije zasjedao opštinski parlament. Razlog je nedostatak kvoruma, jer na sjednice dolaze samo odbornici SDA Sandžaka, koja ima 18, od 37 odbornika.

Posljednje zasjedanje održano je 28. decembra. Kvorum su tada dali odbornici novoformirane koalicije, koju su činili odbornici SDA, Sandžačke demokratske partije (SDP) i Grupe građana “Tutin na prvom mestu.

Koalicija se ubrzo raspala, a SDA je spas, za opstanak na vlasti, potražila u razgovorima i pregovorima sa Strankom pravde i pomirenja (SPP), sa kojom je potpisan sporatum o saradnji radi formiranja većine u novom sazivu Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV).

Iako je lider SDA Sulejman Ugljanin, početkom marta, najavio formiranje stabilnih skupštinskih većina u sandžačkim opštinama, počevši od Tutina, to se nije dogodilo, piše “Danas“.

Za Tutin je, tada rekao, da razgovori idu “u dobrom pravcu“. Sve je trebalo da bude završeno do kraja marta.

Od početka marta do minulog petka, skupštinsko zasjedanje je četiri puta neuspješno zakazivano. Ovim je nastavljena parlamentarna kriza u tutinskoj opštini, koja se proteže više od godinu dana.

Opština Tutin je, zbog neodržavanja sjednica lokalnog parlamenta u roku od tri mjeseca, po odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi, još prošle godine trebalo da dobije prinudnu upravu i vanredne izbore.

Tražili su to i novi potencijalni koalicioni partneri, u pismima upućenim Ministarstvu za lokalnu upravu i državnu samoupravu. Ostala je nepoznanica, kako je izbjegnuta prinudna uprava.

Novi uslov stečen je krajem marta ove godine, jer opštinski parlament, opet, nikako da se sastane.

O aktuelnoj situaciji, nadležno ministarstvo obavijestila je predsjednica lokalne skupštine Fazila Ferizović – Berović “radi prevazilaženja trenutne situacije“.

I sjednici koje su zakazivane, pa odlagane, zakazivane su nezakonito, jer su odluke donosili samo odbornici SDA.

Koalicija sa SDP i Grupom građana, formalno se raspala u martu, jer “nije napravljen nikakav pozitivan pomak“.

Povjereništvo SPP u toj opštini je podijeljeno. Jedni bi u koaliciju, a drugi su odlučno protiv nje, jer lideru SDA ne zaboravljaju učestvovanje u razbijanju Islamske zajednice (IZ) u Srbiji, prije petnaest i po godina. Tvrde da bi protiv saradnje bio i njihov osnivač Muamer Zukorlić.

Na drugoj strani, raskol u rukovodstvu SPP traje. Nastavlja se odlazak visokih funkcionera iz redova te partije.

Njen član, od prošle sedmice, više nije zamjenik predsjednika i narodni poslanik Jahja Fehratović, koji je saopćio da partijske redove napušta zbog kršenja stranačkih normativnih akata i napuštanja izvornih ideja i principa.

Izvor: Danas.rs