Ćorović: Da je Vučić iskreno protiv govora mržnje, ne bi punio policiju desničarima

0
1020
blank

Aida Ćorović, aktivistkinja za ljudska prava, ističe za Danas da je današnja posjeta predsjednika Srbije Priboju “hipokrizija”, jer, kako ukazuje, da mu je zaista stalo da se govor mržnje i incidenti ne dešavaju, ne bi punio policiju desničarima.

“Njegova posjeta Priboju je i dio predizborne kampanje. Priča kako će dati pare mladima, penzionerima… Stalno govori laži. U stvari je on glavni vinovnik govora mržnje. U jednoj ruci drži vatru, a u drugoj led. On kreira krize non-stop, pa se potom postavlja kao spasilac” ukazuje Ćorović za beogradski list.

Podsjetimo, predsjednik Srbije razgovarao je sa predstavnicima lokalne samouprave, vjerskih zajednica, kao i mještanima Priboja.

Jedno od pitanja ticalo se slobode nošenja hidžaba.

Žene koje su ih nosile rekle su da su imale neprijatnosti, na šta im je Vučić odgovorio da će “raditi na tome” da se poštuju vjerska prava i slobode.

Iznijet je i zahtjev za izmjenom Zakona o civilnim žrtvama rata, tako da bi i porodice Bošnjaka koji su prije 30 godina oteti u Sjeverinu bile prepoznate kao civilne žrtve, što podrazumijeva i isplatu odštete.

Što se tiče slučaja policajaca iz Priboja koji su pjevali pjesmu koja poziva da se Sjenici djeci isto što i Srebrenici, Vučić je rekao da će oni biti “ne samo kažnjeni” već i premješteni iz tog grada.

“Svako ko pomisli da može da ugrozi nečiji život ili kuću, nečiju džamiju ili crkvu, imaće posla sa državom koja će vrlo nemilosrdno da reaguje”, rekao je Vučić.

Dodao je da Bošnjaci “vijekovima” žive sa Srbima u Priboju i okolini.

Izvor: Danas.rs