Ćorović: Negiranje Sandžaka i insistiranje na nazivu Raška oblast neće proći među Bošnjacima

0
456
blank
Foto: N1

Tokom zasjedanja Skupštine Srbije u četvrtak nekoliko zastupnika desničarskih stranaka zatražilo je od rukovodstva parlamenta da se predstavnicima Bošnjaka zabrani upotreba termina Sandžak. Kako su poručili, to je “recidiv turske okupacije Srbije”.

Bošnjački zastupnici su s pravom burno reagovali, ali je rukovodstvo Skupštine pozivajući se na poslovnik svim sredstvima pokušavalo minimizirati njihovu reakciju.

Aida Ćorović, aktivistkinja za ljudska prava iz Beograda, rođena je upravo u Sandžaku, u Novom Pazaru.

“Bošnjacima niko ne može zabraniti u Srbiji da kažu Sandžak, da se ponose svojim porijeklom. Radikali iz devedesetih godina prošlog vijeka i ovi sada, tu nema razlike. To je ista matrica. Oni ne znaju historiju, oni su polupismeni. A znaju se hvaliti da je postojala četnička sandžačka brigada”, kaže Ćorović za Faktor.

Ističe kako je to priča za široke narodne mase.

“U Skupštini Srbije nema normalnog dijaloga. Vladajuća Srpska napredna stranka diktira takve uvjete ponašanja. Ustvari, kakva skupština, takva i država. Naprednjaci su Skupštinu Srbije sveli na pijacu. I sve dok SNS kreira takav ambijent, ovdje neće biti ništa normalno.

Negiranje Sandžaka i insistiranje da se taj dio Srbije naziva Raška oblast ili tako nešto neće proći među bošnjačkim narodom”, tvrdi Ćorović.

Izvor: Faktor.ba