DamaD: Učestalo porodično nasilje u Novom Pazaru prijetnja bezbjednosti cijele zajednice

0
693
blank

Jučerašnji slučaj porodičnog nasilja, koje je kao i u većini slučajeva počelo premlaćivanjem žene, a nastavilo se ugrožavanjem bezbjednosti drugih članova porodice i ozbiljno zaprijetilo da ugrozi bezbjednost zajednice, nije sporadični slučaj koji nas se ne tiče i koji tolerišemo, nego ozbiljna i široko rasprostranjena pojava u našem gradu, ocjenjuje Kulturni centar DamaD iz Novog Pazara.

U saopštenju za javnost DamaD podsjeća da SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja, koji deluje pri ovom kulturnom centru još od 2002., bilježi više stotina slučajeva nasilja godišnje, uz konstataciju da je tamna brojka mnogo veća.

“Nasilje nad ženama je društveni problem koji zahtjeva zajedničko, temeljno, i fokusirano angažovanje cijelog društva. Žene sačinjavaju polovinu naše zajednice, i ako se ne osjećaju sigurno i bezbjedno u svom domu ni zajednica ne može biti ni bezbjedna ni sigurna”, ističe se u saoptenju KC DamaD.

DamaD ukazuje “da naša zajednica nije kolektivno slijepa pred ovim problemom – civilno društvo, javne institucije, gradska uprava ali i vjerske zajednice predano rade na unapređenju položaja žena i bore se protiv nasilja nad ženama, ali odvojeno i parcijalno, što umanjuje efikasnost rada i brzinu postizanja promjene”.

“Koristimo ovu priliku da pozovemo sve javne aktere, ali i sve građane da se zajedničkim snagama, i usmereno suprotstavljamo ovoj vrsti nasilja jer ono razara osnovne temelje svake zajednice”, navodi se u saopštenju Kulturnog centra DamaD.