DETALJI IZ ŽIVOTA MUAMERA ZUKORLIĆA ZA KOJE NISTE ZNALI: Volio je sport, a evo čemu je bio najviše posvećen

0
1194
blank
Foto: Arhiv

Muftija Muamer ef. Zukorlić preselio je na ahiret 6. novembra u 51. godini. Zukorlić je bio muftija Islamske zajednice u Srbiji, a zatim potpredsjednik Narodne skupštine i lider Stranke pravde i pomirenja.

Tečno je govorio, pisao i čitao na arapskom jeziku. Govorio je i turski jezik, dok se služio i engleskim.

Vodio je Islamsku zajednicu punih devetnaest godina. Utemeljitelj je i osnivač Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru 2002. godine sa odjeljenjima u Nišu, Beogradu, Pančevu i Subotici. Osnovao je žensku medresu Gazi Isa-beg u Novom Pazaru 1996.

Međutim, ono što mnogi ne znaju je da je Zukorlić volio sport, a posebno se izdvaja jahanje.

Bio je član jahačkog kluba na hipodromu u Beogradu i termine je koristio nekoliko puta tokom sedmice. Kako je i sam svojevremeno izjavio, jahanje za njega predstavlja poseban vid relaksacije.

“Ranije sam jahao minimalno, odnosno amaterski, ali sada sam već ozbiljan član jahačkog kluba na hipodromu u Beogradu i imam termine najmanje tri puta sedmično. To mi je način da se relaksiram od tenzije, koju pokupim u sali Skupštine. Tako da odem na pauzu, od jedno sat vremena, tamo se obnovim mentalno, psihički i vratim se svjež u Parlament”, ispričao je svojevremeno Muamer Zukorlić.

Jahanje je rekreacija koja se ne može uporediti ni sa jednom drugom.

“Posebna emocija postoji između čovjeka i konja i ja nisam vjerovao kada su mi ranije govorili moji prijatelji da je ta vrsta rekreacije neuporediva sa svakom drugom. Ja sam se raznim sportovima bavio i bavim, igrao sam mali fudbal, tenis, bavio se atletikom, borilačkim vještinama, sve to ima svoju čar, ali što se tiče mentalnog odmora, ova vrsta ritmike, sklada između te plemenite životinje i čovjeka na jahanju je vrh mogućnosti rekreacije, kada se postižu sportski efekti, ali i zdravstveni i mentalni, i to prosto nema alternativu”, govorio je on.

Zanimljivo da nikada nije pao sa konja.

“Suština je kao u plesu, u ritmu i harmonji, prosto morate da osjetite životinju, da budete u harmoniji sa njom, da se ne rvete sa njom, a da je ne potčinjavate”, otkrio je jednom prilikom Zukorlić, prenosi Alo!.

Također, bio je posvećen različitim aktivnostima kao što su fudbal, atletika, borilačke vještine, ali konjički sport je imao posebno mjesto u njegovom srcu.

Izvor: Alo.rs