Diplomate zemalja EU obišle Novi Pazar i Sjenicu

0
116
blank
Foto: EU PRO

Delegacija sastavljen od 16 zamjenica i zamjenika ambasadora zemalja članica Evropske unije (EU) u Beogradu boravila je u dvodnevnoj posjeti Novom Pazaru i Sjenici gdje su razgovarali sa predstavnicima lokalne samouprave i obišli preduzeća koja su dobila bespovratna sredstva.

Grupu diplomata predvodila je zamjenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčić Štamcar koja je na kraju posjete Novom Pazaru izjavila da je EU najveći donator i strani investitor u tom gradu, čime pokazuje da joj je ovaj dio Srbije veoma važan, piše list “Danas”.

“Mi smo tu, stojimo iza vas. Pomogli smo izgradnju infrastrukture, škole i zdravstvene ustanove, time pokazujemo da je ovaj deo Srbije važan za EU. U toku je konkurs za novi grant, vrijedan tri miliona eura, za mala i srednja preduzeća koja su stub lokalne privrede, da se kreiraju nova radna mjesta i da ljudi ostanu”, poručila je Norčić Štamcar.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac istakao je da je EU, pored Vlade Srbije, najznačajniji partner lokalne samouprave.

“Pomoć koju nam je EU pružila u poslednjih 10 godina vrijedna je preko 10 miliona eura i obuhvatila je različite oblasti. Sredstvima EU izgrađen je Urgentni centar, mini brane koje su smanjile rizik od poplava, rekonstruisana Osnovna škola ‘Stefan Nemanja’, pomognuti naši privrednici. Sve to poboljšalo je kvalitet života naših građana”, poručio je Biševac.

Tokom boravka u Novom Pazaru, EU diplomate razgovarale su i sa predsjednicom Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasminom Curić, a obišli su i preduzeće “Balta NP” koje je dobilo bespovratna sredstva za kupovinu mašine.

Pre Novog Pazara, delegacija EU diplomata posjetila je i Sjenicu gdje su, takođe, razgovarali sa predstavnicima lokalne samouprave i obišli preduzeće “Azra” čije unapređenje poslovanja su pomogli.

Izvor: Danas.rs