Đerlek: Očekujem od vlasti u Tutinu da građane ubjeđuju da se vakcinišu

0
647
blank

Epidemiološka situacija u Tutinu je ozbiljna i alarmantna, rekao je danas državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek.

On je dodao i da se svakodnevno povećava broj novozaraženih virusom korona, da se građani ne pridržavaju epidemioloških mjera, da se može desiti da epidemija izmakne kontroli i da se ponovi scenario od prošle godine.

Navodno, teškoj situaciji i konstantnom rastu novozaraženih u Tutinu, doprinosi i najslabiji odziv za vakcinaciju na teritoriji cijele države.

U Tutinu koji broji oko 27.000 stanovnika, vakcinisano je tek nešto iznad dva odsto građana.

“Vakcinacija je jedini način da se borimo protiv ove opake i smrtonosne bolesti. Država Srbija je uradila sve što je trebalo, nabavili smo opremu, obezbedili bolničke kapacitete, lijekove, respiratore. Sada imamo i sve četiri vakcine koje su dostupne građanima Tutina” rekao je Đerlek.

Đerlek očekuje veću pomoć lokalne samouprave, da se više razgovara sa građanima Tutina i objasni ljudima da se vakcinacijom spasavaju životi.

blank
Screenshot: YouTube/SANA

Međutim, epidemiolog lokalnog Doma zdravlja Mithat Eminović jučer je u izjavi za novopazarski radio Sto plus ocijenio da je u Tutinu posljednjih dana epidemiološka situacija blago pogoršana, ali da još uvijek nema zabrinjavajućeg broja novozaraženih.

On je istakao da je odziv građana Tutina na vakcinaciju i dalje je veoma slab i da je do sada u tom gradu vakcinisano svega 650 osoba.

“Procenat vakcinisanih građana te kategorije je svega deset odsto, i to su uglavnom starije osobe sa hroničnim bolestima koji žive sami u staračkim domaćinstvima i naseljima. Oni ne koriste internet, nemaju nikog mlađeg da ih uputi u proces prijave za vakcinaciju i bez adekvatne kampanje i pomoći ostavljamo ih nezaštićene”, ocijenio je Eminović.

Izvor: Tanjug/Radiostoplus.com