Dok BNV šuti: Pred našim očima nestaje bošnjačka kulturna baština

0
911
blank

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) nije se oglasilo povodom rušenja Elmazbegovića kuće u Novom Pazaru, iako se uništavanje kulturnog dobra od posebnog značaja za bošnjačku nacionalnu manjinu, što je ovaj objekat bio, direktno tiče njihove zakonske nadležnosti.

Stiče se utisak da su obrhvani i smoreni čestim putovanjima na Kosovo i susretima sa negatorom bošnjačkog identiteta na prostorima Sandžaka, Ismetom Azizijem i njegovom družinom, očito zaboravili na svoja zakonska ovlašćenja.

Podsjećamo da Bošnjačko nacionalno vijeće, shodno odredbama Zakona o nacionalnim savetima manjina, član 18. posjeduje strktna ovlašćenja u oblasti kulture kojima je ovlašćeno da između ostalog:

  • utvrđuje koja su pokretna i nepokretna kulturna dobra od posebnog značaja za bošnjačku nacionalnu manjinu,
  • pokreće postupak pred nadležnim organom ili ustanovom za utvrđivanje statusa zakonom zaštićenih pokretnih i nepokretnih kulturnih dobara od značaja za bošnjačku nacionalnu manjinu,
  • predlaže preduzimanje mjera zaštite, sanacije i rekonstrukcije kulturnih dobara od posebnog značaja za bošnjačku nacionalnu manjinu,
  • daje mišljenja i prijedloge u postupku izrade prostornih i urbanističkih planova u jedinici lokalne samouprave u kojoj se nalaze kulturna dobra od posebnog značaja za bošnjačku nacionalnu manjinu,
  • predlaže obustavljanje izvršenja prostornih i urbanističkih planova ako smatra da se time ugrožavaju kulturna dobra od posebnog značaja za bošnjačku nacionalnu manjinu.

Očito da se BNV bavi svim i svačim, samo ne stvarima kojima zaista treba i gdje ima nedlježnosti i budžet da stvari pomjera na bolje.

Kada bi se podvukla crta u mandatu ovog saziva BNV sve bi moglo stati pod tačku “kontakti s Kosovom”. Naravno, ni to nije suvišno, ali to ne bi trebao biti prioritet djelovanja BNV i ne bi se to trebalo raditi s onim ljudima koji negiraju bošnjački identitet i njihovo porijeklo u Sandžaku.

Žalosno je da se BNV svela na nivo albanske kancelarije u Sandžaku, bez ikakvog interesa za stvarne probleme Bošnjaka i pomaka u oblasti kulture, informisanja, bosanskog jezika i obrazovanja.

Dok bošnjačka kulturna baština u Sandžaku nestaje pred našim očima, dotle je BNV zauzeto slanjem čestitki zvaničnicima Kosova, a Ugljanin sa svojim statistima ide po posedaka uz kahvu i pršutu.

Izvor: Sandzacke.rs