ELMA ZA ALO O USAMI: Njegovi najbliži saradnici su me primitivno napadali

0
1026
blank

Rekli su nam da rezultate obdukcije možemo očekivati najranije mesec dana od ekshumacije i obdukcije. Shodno tome rezultate očekujemo u narednih 15 dana, poručila je u razgovoru za Alo! Elma Elfić Zukorlić, druga supruga rahmetli muftije Muamera Zukorića.

Kakvi su vaši dalji koraci ako se utvrdi da uzrok smrti nije bio srčani udar?

– U slučaju da se utvrdi da nije bio srčani udar i da je otrovan, koraci su veoma jasni, tragaćemo za počiniocem i istinom. Međutim, otvara se jedno novo pitanje: šta ako je umro od posljedica srčanog udara, kao što smo mislili na dan njegove smrti s obzirom na anamnezu njegove bolesti. Kako ćemo se suočiti sa činjenicom i objasniti prvenstveno njegovoj majci, pa suprugama, djeci, posebno maloljetnoj, da je zbog nekih paušalnih nalaza, do kojih su došle neke laboratorije, a na osnovu uzoraka uzetih ne znamo kako, od nepoznatih “prisebnih“ lica u tom trenutku, koja nisu zaustavila ukop i zahtijevala obdukciju na dan dženaze, već su nas s ovim suočili i obavijestili nakon završenih izbora, tj. šest meseci nakon njegove smrti.

Tu se otvaraju i pitanja: Zašto su toliko čekali? Šta ćemo s osjećanjima naroda, posebno Bošnjaka, u zemlji i širom svijeta, koji su ovu vijest veoma teško prihvatili? Šta će raditi osobe s društvenih mreža koje su na sebe preuzele breme i odgovornost da pišu “scenarija“, kreiraju teorije zavjere, i prave razdor, prvenstveno unutar porodice, pa među prijateljima i saradnicima, te utiču na kvarenje odnosa među narodima ove zemlje. Najgore od svega jeste sama činjenica da je naš rahmetli muftija otkopan, obduciran, i nakon šest mjeseci od svoje smrti sahranjen na novo grobno mjesto. Moja djeca i ja na sve te procese nismo imali uticaj, sve je urađeno bez konsultacija s nama, i dovedeni smo pred svršen čin, kao što je i slučaj sa premještanjem grobnog mjesta, što u konačnici meni i mojoj djeci stvara olakšanje ovog i budućeg svijeta.

Pritisak koji mi se nameće od muftijine smrti je zaista velik i nepravedan, kao da mi nije dovoljna sama njegova smrt i gubitak, koju svako od nas proživljava na svoj način. Imam osjećaj da svega što za života nisu mogli njemu da kažu ili urade sada žele da se osvete, napadajući mene kao nekog ko mu je tokom života bio najbliži. Zahvaljujem se Bogu krasnom na snazi i energiji koju mi je dao, pa vrlo brzo umijem da se obnovim i ustanem jer znam da je istina na mojoj strani.

Da li ste u međuvremenu razgovarali s Usamom Zukorlićem, prvim sinom rahmetli muftije, da li ste prevazišli sukobe koji ste imali?

– Mi direktne sukobe nikada nismo imali, sem što on nije spriječio orkestrirane napade svojih najbližih političkih i privatnih saradnika da me neosnovano, primitivno, besomučno napadaju putem društvenih mreža i portala bliskih njemu, dok je na svojim ličnim profilima pozivao na poštovanje. Mislim da ovakav odnos prema meni i djeci rahmetli muftija nikom ne bi oprostio, ma od koga dolazio. Oni koji su ga znali znaju to dobro.

Kakva je trenutna situacija na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru?

– U narednom periodu vidjećemo da li je muftija iza sebe ostavio instituciju koja je na nivou svijesti naroda ili ne, posebno mislim na ljude koje nose odgovornost njenog djelovanja. Jedini način da se društvo razvija u demokratsko je ukoliko uspe da razvije samostalne i autonomne institucije koje neće drugi ugrožavati. Ukoliko dođe do momenta da političari vode računa o duhovnosti i obrazovanju, duhovni ljudi o politici i obrazovanju, akademski građani o duhovnosti i politici, znajte da neće doći do razvoja društva Ili će zapasti u kolaps s prestankom delovanja ili, kao u našem slučaju, smrću jakog lidera.

Kako vaša djeca reaguju na neslaganja u porodici?

– Pokušavam djecu da zaštitim od svih neprijatnosti koje su se desile u ovom periodu, a vjerujte, bilo ih je mnogo. Doneli smo odluku da sliku našeg života ne može niko da naruši. To su deca koja su porasla u ljubavi, poštovanju i povjerenju svojih roditelja, kojima je usađena ljubav prema Stvoritelju, kao i težnja ka vrhunskom obrazovanju. To je kapital koji su dobili iz našeg braka. S tim idu dalje i na tome će graditi svoju budućnost. Mogu im uzeti sve, ali to ne, i tu leži njihova snaga.

Mediji su vas prozvali sandžačka Hurem, kako komentarišete taj nadimak?

– Lik i djelo Hurem, nažalost, posmatramo kroz seriju “Sulejman Veličanstveni“, i možemo steći pogrešan dojam o ličnosti i načinu djelovanje te žene. Ukoliko uđemo u istorijske fakte i saznamo da ju je sultan Sulejman neizmerno voleo i vjerovao joj, da mu je bila veliki prijatelj, da joj je pisao pjesme kao muftija meni, da joj je za to vrijeme poverio ozbiljne poslove, posebno međunarodne odnose, onda je zaista sličnost ogromna, i ne smeta mi.

Izvor: Alo!